Tekil Mesaj gösterimi
  #1  
Alt 07-18-2015, 08:38 PM
buse
 
Mesajlar: n/a
Standart iGuana Hakkında Kısa, Genel Bilgiler !




Ortam - Klima : Güneşlendiği alanların 40°C kadar ulaşması iguanalar için pek bir sorun yaratmaz terraların geri kalan kısımlar 25-30°C arasında olmalıdır. hava nemi gündüz %50-70, gece ise %80 civarlarına ulaşmalıdır, nasıl ulasabilirim bu nem e derseniz ; günde 3 kez su püskürtmeniz bu nem ortamını sağlayacaktır. Bunun yanında terrariuma büyük bir şelale yapmanız veya almanız nem konusunda yardımcı olacaktır.
Terrarium düzeni : Erişkin Iguanaların boyları yaklaşık 160-200 cm ulaşır bunu göze alarak yapabileceginiz 2x2 metrelik bir terrarium sizi ilerleyen zamanlar içinde tekrar bir terrarium yapmaktan kurtaracaktır. Terranızın içinde bir güneş alanı birde soğuma alanı bulunmalıdır. Sağlam ve kalın ağaç dalları ile tırmanış ve güneş alanı yaratabilirsiniz. Tabana da fayans yapılabilir veya hazır satılan iri tanecikli terra tabanları, bunun yanında küp sekline getirilmiş odun parçalarıda kullanılabilinir.
Işıklandırma : Türkiye de bu zaman dilimi içinde bulunması imkansız gibi olan lamba, spot ve yansıtıcılara ihtiyacanız var ne kadar da mümkün olmasada bu ışıklandırma sistemi buraya aktarmada fayda var. Genç iguanalara haftada 2 kez Osram vitalux 300W ile 1 metre uzaklıktan 20 dk olacak şekilde ışık yansıtılmalıdır. (Bu spot güçlü bir UV yansıtıcısıdır), fazla görülmesede bu tür ışıklandırmadan uzak tutulan iguanaların 'Raşitizm' hastalığına yakalanmaları mümkündür. Erişkinler için bu yansıtma işlemi haftada 1 kere olması yetmektedir.Terra içi ışıklandırma olarak UV florasan (Daylight) 100 W UV spot ve gündüz aydınlığını yakalamak için bir HQI lamba takmamız uygun olacaktır. Bu sekilde içerinin ve güneş alanının sıcaklığını sağlayabiliriz.
Çiftleştirme : Iguanalarda yağışlar bittiği zaman çiftleşme zamanı gelmiş demektir. Terrariumda en uygun zamanlar Aralık ve Şubat ayları arasındadır. Bu zamanlarda erkek sürekli yüksekteki oturma yerinde bulunur. Dişi ise kafasini belli belirsiz sallamaya başlar bu şekilde dişinin de çiftleşmeye hazır olduğu anlaşılır. Çiftleşme 20 ila 40 dk kadar sürer. Çiftleşmeyi istemeyen dişi kafasını geriye ve soldan sağa dogru sallar.
Son olarakta : iyi bir bakım ile beraber iguanalar 5 ila 7 yılda son büyüklerine ulaşırlar. Erkek ıguanalar dişilere göre daha uzundur erkekler 170- 200 kadar, dişiler ise 140 cm ladar büyürler. 3. ve 4. yılları arasında çiftleşme olmasa bile kendi kendine yumurta üretebilir. bunun anlamı ben artık dişiyim demektir bu yumurtaları çöpe atmanız uzgun olacaktır.
Beslenme : Leguanlar her gün düzenli beslenmelidirler. Genelde yedikleri biber, domates, muz, lahana, marul vb. yeşil sebze ve meyvelerdir. Iguanalar vejeteryandır, canlı yem verildiği takdirde ileride geri dönüşü olmayan rahatsızlıklar ortaya çıkacaktır. Yemlerine hafta da en az 2 kez vitamin ve kalsiyum tozlari koyup vermelisiniz. Su içmesi içinde içeriye yerleştireceğiniz su kabı işe yarayacaktır. Kabın büyüklüğüne ve temizliğine dikkat etmelisini. Iguana aynı kabın içinde yıkanacaktır belki dışkısını yapacaktır. Sürekli suyu temiz tutmaya ve yenilemeye öyen göstermelisiniz.

Alıntı ile Cevapla