Tekil Mesaj gösterimi
  #1  
Alt 08-14-2015, 11:20 PM
buse
 
Mesajlar: n/a
Standart Kangal Bakımı




Kangal yavruları doğduktan on gün sonra gözlerini açar ve yirmi gün sonra yürümeye başlar. Kangallar dört haftalık bir süreden sonra anne sütünden kesilir. Bu aşamadan sonra ek besine ihtiyaç duyarlar.
Doğumundan 45 gün geçen kangallar günde ortalama 5 öğün beslenmelidir. Sağlıklı bir şekilde beslenmesi için kuru mama yemelidir. Bununla birlikte yavrulara ilave besin olarak sulandırılmış inek sütü, yumurta sarısı, kemik unu ve vitaminler verilebilir. Yavru kangalların içeceği sütler aşırı sıcak veya soğuk olmamalıdır. Bu dönemde kuru mama olarak diğer cins köpeklerin kullandığı mamalar tercih edilebilir.
Yavrular 5 haftalık periyodu geçirdikten sonra ev yemekleri yiyebilir. Fakat bu kangalların tüm yemekleri yiyeceği anlamına gelmez. Kangal köpeklerinin ishal olmasını engellemek için aşırı yağlı yemeklerden kaçınılmalıdır. Bunun yerine ciğer, yağsız tavuk kıyması, kaynatılmış yumurta, makarna, bal ve çorba verilmelidir. Öğle yemeğinde süt verilmesi kangalların güçlü kalmasına yardımcı olmaktadır. Yavruların yetişkinliğe adım atmasından sonra süt öğünü azaltılarak kesilebilir.
Kangalların beslenmesinde, mama saatleri düzenli olarak belirlenmelidir. Kangal köpeği yetişkinliğe eriştikten sonra günde iki öğünle beslenebilir. Yavru kangal köpeklerine 15 günde bir devit-3 vitamini verilmelidir. Bu vitamin köpeğe iğne ile verilmektedir. Ayrıca kangal yavrularına petkal ve canvit gibi destekleyici vitaminler içirtilebilir. Hazır alınan mamaların kemik destekli olmasına ve kuzu eti içermesine dikkat edilmelidir. Kangal köpekleri aşırı yemek yediği zaman akranlarından farklı bir boyuta ulaşmaz. Fakat fazla kilosu olan bir kangal köpeğinin boyu kısa kalabilir. Bu nedenle beslenme dengesi sağlanmalıdır.
Kangal köpeğine özellikle yavru iken az ama sık öğünler vermeniz gerekir. Beslenmelerinin yanında yavru ve yetişkin kangalların dışkıları kontrol edilmelidir. Bu durum köpeğin ishal olup olmadığını anlamanızı sağlayacaktır. İshal olan köpekler hemen bir veterinere götürülmelidir. Kangallara yaz mevsiminde tavuk eti vermeniz sakıncalı bir durumdur. Yaz aylarında fazla tavuk yiyen kangal köpeklerinde uyuz ve egzema gibi hastalıklar görülebilmektedir.
Kangalların yaşadığı ortam mutlaka temiz olmalıdır. Kullandıkları zemin yumuşak veya ahşap olmalıdır. Yemek kaplarının bir temizliği iki günde bir kontrol edilmelidir. Yavruların oyuncakları yutamayacağı büyüklükte olmalıdır.


Alıntı ile Cevapla