Tekil Mesaj gösterimi
  #1  
Alt 05-27-2016, 10:35 PM
buse
 
Mesajlar: n/a
Standart Bebeğin Biberondan Bardağa Geçiş Süreci



Tıpkı yetişkin insanlar gibi bebekler de alıştıkları rutin eylemlere sıkı sıkıya bağlıdırlar. Onların 6 aydır, 1 yıldır, 3 yıldır alıştıkları bir eşyadan bir anda koparmaya çalışmak yerine yavaş yavaş, adım adım unutturmaya çalışmak çok daha faydalı olacaktır. Bebeklikte alışkanlıklar gün be gün kazanıldığından bu alışkanlıklardan bir anda vazgeçilebileceğini düşünmek yanlış olacaktır. Zira burada amaç bebeği üzmek, kırmak, onu hırçınlaştırmak değil, sadece daha sağlıklı bir beslenme şekli olan bardağa alıştırmaktır.
Kademeli olarak bardağa geçiş
Bebeğe biberon bıraktırılmaya çalışılırken öncelikle ağzında emme aparatı ya da ağızlık şeklinde kapak olan bardaklar tercih edilmelidir. Bu ağızlıklı bardağa su ya da az bir miktar süt konularak oradan içmesi sağlanabilir. Birkaç gün bu ağızlıklı bardakla süt ve su içen bebeğe, sonrasında normal bardakla verilmeye başlanır. Çok sevdiği, hatta bağımlı olduğu biberona az miktarda su veya süt koyarak biberonla doyması engellenirken, bardağa konan su ve süt miktarı kademeli olarak artırılır.
Günde 2 biberon dolusu süt içen bebeğe; sabah içtiği süt bardakla, öğle içtiği sütün miktarı azaltılarak biberonla, aksam içtiği süt de yine bardakla ve en sonunda gece içtiği sütün miktarı azaltılıp biberonla verilebilir. Eğer bebek sabah ve akşam bardakla içmeyi çok sorun etmiyor bu duruma alışıyorsa, öğle sütü de bardakla verilir ve sadece gece uyumadan önce içtiği süt biberonla verilir. Bir hafta on gün civarında böyle devam edildikten sonra gece de bardakla süt verilir ve çocuk kademeli olarak bardağa alıştırılmış olur. Burada dikkat edilmesi gereken en önemli husus biberondan bardağa geçiş aşamasında öncelikle akşam ya da gece biberonunu değil, sabah biberonunun yerine bardak getirilmesidir. Zira gece uyumadan önce biberonla süt içmek bebek için sabahkinden daha önemlidir. Bu yüzden gece biberonunu bırakmak daha zor olacaktır.
Biberondan bardağa geçiş için en uygun dönem ne zamandır?
Bir bebeğin doğduğundan beri su ve süt içmeye alıştığı biberondan ayrılıp bardağa geçebilmesi için en uygun zaman 6-9 ay arasıdır. Bu dönemdeki bebekler, anneleri gerekli anlayışı ve çabayı gösterdikleri takdirde kesinlikle biberonu bırakabilirler. Bebeğin biberonu bırakmaya hazır olduğu; el, göz koordinasyonunu sağlayabilmesi, emekliyor olması ve diş çıkarmaya başlamasından anlaşılabilir. Bu koşullar da genel olarak 6-9 ay arasına denk gelmektedir. Ancak çoğunlukla 2-3 yaşına kadar biberona bağlı, bağımlı yaşayan, biberon olmadan uyuyamayan bebekler görmek mümkündür. Bunun en önemli sebebi annenin yeterince ilgi ve çaba göstermiyor olmasıdır.
Biberondan bardağa geçişte püf noktalar nelerdir?
Bu dönemde bardağı biberondan daha çekici ve cazip göstermek adına biberon bebeğin ilgisini çekmeyecek bir renge boyanırken, bardak çiçekli, böcekli, kelebekli desenlere sahip olabilir.
Biberondaki su ve süt miktarı aşamalı olarak azaltılarak, bardaktaki miktar artırılabilir. Böylelikle bebek biberonla beslenmediğinde doymadığını, tatmin olmadığını görecektir.
Bebeğin en çok sevdiği su, süt ve meyve suyu gibi sıvılar bardakla, sevmediği yeşil sebzelerin suları ya da içine tuz katılmış süt gibi sıvılar biberonla verilirse, bebeğin biberondan soğuması sağlanabilir.
Bebeğin 1-2 günde biberonu bırakıp bardağa alışmasını beklemek yerine sabırlı ve kararlı bir şekilde aşama aşama ilerlemek gerekir. Bu süre bazı bebeklerde 1-2 hafta sürerken, bazılarında yaklaşık 1 ay sürebilir.
Alıntı ile Cevapla