Tekil Mesaj gösterimi
  #1  
Alt 09-01-2015, 10:43 PM
buse
 
Mesajlar: n/a
Standart Ayak Tırnağı Neden Morarır?




Tırnaklarınızın rengi sağlığınız hakkında çok şey söyleyebilir. Mor, beyaz, lekeli, soluk tırnaklar bakın sağlığınız hakkında ne diyor!
Ayak tırnakları neden morarır?
Mor ve mavimsi tırnak rengi, solunum ve akciğer fonksiyonlarıyla yakından ilgilidir. Tırnakların morarması, dokulara yeteri kadar oksijen gitmediğini gösterir. Nedenlerinin tespit edilmesi gereken ve ciddiye alınması gereken bir belirtidir. Mor tırnaklar, zatürre gibi akciğer enfeksiyonları sonucunda oluşabilir. Ayrıca bazı kalp hastalıkları da tırnaklarda mavi çizgiler oluşturur. Argyria hastalığı ve Wilson hastalığı gibi hastalıklar tırnaklarda mavi/ mor renk değişimine yol açabilir.
Diğer nedenler
Tırnaklardaki renk ve şekil bozukluklarının yaklaşık %10’nu mantar enfeksiyonları oluşturur. Tırnak yatağı ve tırnağa saldıran mantarların neden olduğu bu enfeksiyonlar, yetişkinlerin yaklaşık %85’ni etkiler. Ayakkabı ve çorap içindeki, sıcak ve nemli ortam mantarlar için uygun zemin oluşturur. Bu nedenle mantar enfeksiyonları ayak parmaklarında daha sık görülür. Ayak yapısına uygun olmayan veya dar ayakkabılar tercihleri de tırnak sağlığını bozar. Zaman içerisinde tırnak batmasına bağlı olarak tırnak diplerinde kızarma ve morarmalar meydana gelebilir.
  • Tırnak diplerinin kırmızı olmasının nedeni şeker, tuz, yağ asitleri ve kolesterol içeriği yüksek gıdaların ve süt ürünlerinin aşırı tüketiminden kaynaklanabilir.
  • Beyaz tırnaklar, kandaki proteinin düşük seviyelerde olmasından ve karaciğer sorunlarındankaynaklanabilir. Bu durum aynı zamanda lökönişiyi de akıllara getirir. Doktorunuz tarafından önerilecek karaciğer testleri ile tanı konulabilir.
  • Yarım pembe ve yarı beyaz tırnaklar, böbrek hastalığı belirtisi olabilir.
  • Tırnak yatağı kırmızı ise bunun nedeni diyet süt ürünleri, şeker ve tuz fazlalığı ile, yağ asitleri ve kolesterol içeriği yüksek neden olabilir.
  • Soluk renkli tırnaklar, kandaki kırmızı kan hücrelerinin eksikliğine bağlı kansızlığın belirtisi olabilir.
  • Kırmızı-mor tırnaklar aşırı şeker, meyve, meyve suları veya ilaçlar nedeniyle sindirim sisteminin bozulduğunu gösterir.
  • Eğer tırnaklarda beyaz lekeler varsa alkol, meyve ve çikolatayı çok fazla tükettiğinizin işareti olabilir. Ayrıca çinko eksikliği de beyaz lekelere neden olabilir.

Alıntı ile Cevapla