Gullbabici - Hayata Dair Herşey  

Go Back   Gullbabici - Hayata Dair Herşey > GunduzDusleri Cafe > Evcil Hayvanlar
Kayıt ol Yardım Ajanda Bugünki Mesajlar Arama

Cevapla
 
Seçenekler Arama Stil
  #1  
Alt 07-17-2015, 10:03 PM
buse
 
Mesajlar: n/a
Standart Su Kaplumbağası Ve Bakımı !



A. Kaplumbağa Almadan Önce...

Kapluş almadan önce şu 3 sorunun yanıtının EVET olmasına dikkat edin :

1. Kapluşumu çok seveceğim.

2. Kapluşumun bakımını üşenmeden yapacağım.

3. Kapluşum için gereken MADDİ/MANEVİ herşeyi çekinmeden yapacağım/satın alacağım.

Eğer bu testi geçtiyseniz, öncelikle UVB lambası alacaksanız en az 150-160 YTL, eğer almayacaksanız 100 YTL kenara koyun.

Bunu da geçtik. Günlük ortalama yarım saat (yem vb. vermek için), UVB lambası almadıysanız 1,5 - 2 saat (güneşlendirme ve yem vb. verme için) zamanınız var mı ?

Eğer bunların hepsini geçtiyseniz, kapluşlar için çalışmaya başlayalım. Öncelikle sitede sıkı bir araştırma yapın ve :

teraryum, akvaryum, filtre, ısıtıcı, elektronik ısıtıcı, dereceli ısıtıcı, ayarlı ısıtıcı, ısıtıcı lamba, kuru bölge, akvaryum tabanı, çakıl taşları, deniz kabukları, kaya, termometre, dijital termometre, kırmızı yanak (KY), çizgili kaplumbağa, benekli kaplumbağa, yem, stick yem, ek besin, kurutulmuş karides, vitamin, UVA, UVB, UVC, UV, güneşlendirme (süresi, yapılışı vb.), raşitizm (kabuk yumuşaması), akciğer enfeksiyonu gibi kavramlar hakkında bilgi edinin.

Bunu da geçtik. Artık araştırmanızın sonucunda kaplumbağa beslenmesi, bakımı ve ortamı hakkında epeyce bilginiz olacaktır. Ama yine de aklınıza takılanlar için su kaplumabağalarında ben ve diğer üyeler, kara kaplumbağalarında da diğer üyeler size elimizden geldiğince yardımcı olmaya çalışırız.

B. Su Kaplumbağası Almak

Birçok kişiye komik gelebilir ama iş pet shopa girip su kaplumbağası istemekle bitmiyor. Buyrun;

Bir pet shopa gidip su kaplumbağası istediğinizi söyleyin. O sizi su kaplumbağası seçmeniz için bir leğenin/akvaryumun/küçük havuzun yanına götürecektir. Oradan sitedeki önerileri dikkate alarak sağlıklı bir tane kaplumbağa seçin (boyu ve cinsiyetini nasıl isterseniz öyle seçin. Ama unutmayın ki erkek kapluşlar, dişi kapluşlardan daha az büyür).

Size mutlaka bir ölüm fanusu (içinde plastik bir palmiye olan bir kap) ve bir poşetin içinde uyduruk bir yem satmaya çalışacaktır (bu paragrafta söylediğim malzemelerin tümüne sitede "ölüm seti" diyoruz). Sizde olduğunu söyleyerek sadece kaplumbağanızı alın ve çıkın.

Tabi sizde bu malzemeler olduğu için değil, su kaplumbağasını bir TERARYUM da beslemeniz gerektiği için bu malz. almayı reddettik. Teraryumun nasıl yaplılacağı ile ilgili MUTLAKA VE MUTLAKA forumu araştırın, sonra afallamayın.

C. Su Kaplumbağalarının Maliyeti

Su kaplumbağalarını 5-10 YTL civarında pet shoplarda bulabilirsiniz. Ama asıl pahalı olan teraryum malzemeleridir.

D. Bulduğunuz Bir Su Kaplumbağasını Teraryumda Besleyebilir Misiniz/Beslediğiniz Bir Su Kaplumbağasını Doğal Ortama Bırakabilir Misiniz ?

- Merhaba,

Tosbağaların açısından baktığımda; 4 yıldır akvaryumun içindeler, her ne kadar ben tosbağalarımı eğlendirmeye çalışsamda, doğal ortamı sağlamaya çalışsamda özgür olmak onların da hakkı değil mi? Ben bu şekilde düşünerek bırakmaya razı oldum, yoksa yıllarca, ne kadar büyürlerse büyüsünler bakabilirdim. -

Böyle birşey OLAMAZ !

Akvaryum ortamında yaşamış (hele 4 yıl gibi bir zaman) hiçbir kaplumbağa ASLA doğal ortama alışamaz. Çünkü kendi yemini kendi bulamaz, zorluklarla mücadele edemez ve dış etkilerden korunamaz.

Tam tersten gidersek, doğal ortamdaki hiçbir kaplumbağa akvaryum ortamına alışamaz. Çünkü doğal ortamda yaşayan kaplumbağalar akvaryum ortamına tıkıldımı yaşayamaz. Ayrıca o kaplumbağalar yemini savaşarak almaya çalışmıştır.

Benim önerim madem ki bakabilirsiniz, vicdanınızı rahatmak istiyorsanız ve o hayvana acıyorsanız o gölün kenarına gidin. Belki bir ihtimal kaplumbağanızı bulabilirsiniz. Eğer bulursanız hemen akvaryumuna koyun. Büyük bir ihtimalle hasta olacaktır. Bu sitedeki deneyimli arkadaşlar size yardım eder.

E. Akvaryumcular Neden Ölüm Seti (bkz. Sözlük) Satmaya Çalışıyorlar ?

Akvaryumcuların (zar zor akvaryumcu olarak yazabiliyorum, pardon ama katil daha uygun bir sözcük) derdi, hayvanları hemen pazarlamak. Hayvanı ölüm fanusuna koyun, günde 2 kere şu yemleri verin, haftada bir suyunu değiştirin deyip yollamasa kim hayvan bakmak gibi bir sorumluluğu üstlenme cesaretini kendinde bulur ? O hayvanları nasıl pazarlayabilirler ? Artık ebeveynler bile çocuklarına oyuncak alacağına kaplumbağa alıyor. Sonucunu tahmin edersiniz, doğal olarak hayvanlar ölüyor.

Kısaca şöyle bir hesaplama yapalım :

Bir akvaryumcu su kaplumbağası + ölüm fanusu + adii yemi 20 YTL`ye rahat rahat satar. Bunun sonucunda günde ortalama 30 tane "ölüm seti" (ben de literatüre yeni bir deyim öneriyorum : ölüm seti. Açıklama : kaplumbağa + ölüm fanusu + adi yem) satarsa 20*30=600 YTL olur. Diğer türlü kaplumbağa + teraryum + kaliteli yemi en az 100 YTL`ye satabilir. Ve bu şekilde günde olsa olsa bunu 2 kişi alır. Hesaplarsak 100*2=200. Hesap ortada...

Anladığınız üzere bu "ölüm setleri"ni satmak, akvaryumcuların hoşuna gidiyor.

F. Su Kaplumbağaları Neden Ölüm Fanusunda (bkz. Sözlük) yaşayamazlar ?

* Su kaplumbağaları, anavatanlarının tropikal kuşakta olmasından ötürü 28-30 santigrat derece sabit su sıcaklığına ihtiyaç duyarlar. Bunun için ISITICI gereklidir.

* Su kaplumbağalarının doğal ortamları büyük denizler olduğundan suları her zaman temizdir. Sularını temizlemek için FİLTRE gereklidir.

* Doğal ortamlarında, yorulduklarında üzerine çıkabilecekleri kayalıklar vardır. Teraryumda bu görevi KURU BÖLGE yapar.

* Doğal ortamlarında kuru bölge (ortam) sıcaklığı ile su sıcaklığı arasında çok az fark vardır. Bunu ISITICI LAMBA yapar.

* Doğal ortamlarında yüzebilecekleri geniş bir alan vardır. Bunu GENİŞ BİR AKVARYUM sağlar.

G. Su Kaplumbağalarının Bakımı

Bakımı, günde 1 öğün yem vermek, haftada bir suyun bir kısmını değiştirerek, 1-2 ayda bir de genel temizlik yaparak akvaryumlarını temizlemek. Bu arada haftada bir filtrelerinin de temizlenmesi gerekli. Sular değiştirildikten sonra 5-6 damla sıvı vitamin damlatılır. Ayrıca eğer UVB lambanız yoksa günde 1-1,5 saat güneşlendirmeniz gerekir (güneş varsa ve hava sıcaksa tabi).

Gelelim kaplumbağaların beslenmesine :

Günde 1 öğün kafası büyüklüğünde yemi verilir.

Ayrıca yine belli aralıklarda (çok seyrek tutmamak lazım, 2-3 günde bir yeterli) kurutulmuş karides vermeniz çok iyi olur.

Aklınıza geldikçe (ayarını kaçırmadıkça tabi) ona yiyebileceği büyüklükte elma, yonca yaprağı ya da karpuzdan istediğinizi verebilirsiniz. Eğer yemleri yukarıda anlattığım gibi çeşitli tutmazsanız kapluşlar kabız olabiliyor.

H. Kaplumbağalara Ne Kadar Yem Verilmeli ?

Evet, kafasının büyüklüğü kadar yem vermeniz gerekiyor. Benim kapluşum henüz bebek, ona günde 3 tane Sanyu yem veriyorum.

Önce kapluşunuzun kafasının büyüklüğüne bakın, sonra da yemleri yan yana koyarak kafasının ölçüsünü tutturmaya çalışın (pratik olarak ). Eğer hala endişeleriniz varsa, kaplumbağanızın kafasının en ve boyunu cm cinsinden ölçüp, bu değeri yine yemleri yan yana koyarak sağlamaya çalışın. Ama ben bir bakışta 3 yem gerektiğine karar verdim. Yani ölçüye gerek kalacağını zannetmiyorum...

Yemi fazla verirseniz yemekten çekinmeyeceklerdir Onun için ayarlamasını sizin yapmanız lazım...

I. Teraryum
1. Hazır Mı Alınmalı, Evde Mi Yapılmalı ?

Teraryumu yaptırmanıza gerek yok. Zaten yaptıracak yer bulacağınızı zannetmem ama eğer bulursanız kendi yaptığınızdan 4-5 kat daha pahalı gelecektir.

2. Filtre

Eğer filtreniz yetersizse yeni bir filtre alabilirsiniz ya da mevcut filtrenize yeni bir tane ekleyebilirsiniz. Ama yeterli ise değiştirmenize gerek yok (bu arada filtrenizin üzerinde L/H ile biten bir değer olacak, onu yazar mısınız ?)

Akvaryum suyunu temizleyebilecek güçte bir filtreye ihtiyacınız vardır (kısa yolu akvaryuma koyduğunuz su miktarıyla 6 ya da 7`yi çarptığınızda filtrenizin üzerinde yazan MAX. FLOW [L/H ile biten] değerinden altta olmalı).

Filtreye gelince, öncelikle alacağınız akvaryumun yarısına kadar su doldurmanız yeterlidir. Alacağınız akvaryumun toplam litre hacmini ikiye bölün. Bulduğunuz değeri altıyla çarpın. Alacağınız filtrede L/H ile biten bir değer olacaktır. İşte bu değer, az önce hesaplayarak bulduğumuz değerin üzerinde olmalıdır.

2. Isıtıcı

Isıtıcınız kaç watt ? Aslında ısıtıcınızı değiştirmenize gerek yok ama akvaryum büyüdükçe suyu geç ısıtacaktır. Ama ısıtcı 24 saat açık kalacağı için bir sorun oluşturacağını düşünmüyorum.

Ayarlı ve termostatlı bir ısıtıcı.

Isıtıcı olarak çok geçici bir çözüm olarak Atman 50W, hep kullanmak için Atman 100W.

3. Kuru Bölge

Birkaç taşı üst üste koyarak yüksek bir kuru bölge sahibi olabilirsiniz. Yukarıdaki akvaryumumda gördüğünüz su seviyesi ortalama 20 cm.
Tabi eğer birkaç taşı üst üste koyacaksanız taşların sağlam olmasına dikkat edin. Bildiğiniz gibi kaplumbağalar teraryumun içini yıkıp dökmeyi çok sever
Bu arada üst üste iki taş koyarak yaptığım kuru bölgenin maliyeti (merak edebilirsiniz diye yazdım) ortalama 4 YTL.

Eğer yüksek bir taş bulabilirseniz onu da kullanabilirsiniz.
Eğer forumu da araştırırsanız kuru bölge yüksekliğiyle ilgili çok ilginç buluşlara rastlayabilirsiniz.

Kuru bölge için para harcamanıza gerek yok. Belirlediğimiz su seviyesini (akvaryumun yarısı kadar) geçecek uzunlukta ve iki kapluşunuzun da RAHATÇA sığabileceği büyüklükte bir taş olması yeterli. Bunu bir güzel yıkayın ve 1 gün suda bekletin. Artık bir kuru bölgeniz var !

Kapluşların çıkabileceği, rahat, düz ve suyun dışında bir kuru bölge.

4. Isıtıcı Lamba

Kuru bölgeyi ısıtmak için en az 40 W softone bir ampulle yaptığınız ısıtıcı lamba (bu lambanın kuru bölgeye uzaklığı 15-20 cm olmalı).

Isıtıcı lamba için de çok büyük bir masrafa gerek yok. Öncelikle bir elektrikçiye gidip "klipsli masa lambası" isteyin. Bu lambanın klipsini akvaryum çeperine klipsleyin ve lambayı kuru bölgeye doğrultun. 40W bir softone lamba alarak bu klipsli masa lambasının içine takın ve ısıtıcı lambanız da hazır.

5. Akvaryum

100 ya da 110 ya da 120 * 30 ya da 40 ya da 50 * 40 ya da 50 (u * g * y) yeterli olacaktır diye düşünüyorum.

En az 60*20 ya da 30(30 çok daha iyi olur)*40 bir akvaryum

Eğer maliyeti ucuz olsun istiyorsanız şu araştırmayı yapın, akvaryumunuzun ölçülerini belirledikten sonra (şimdi belirleyeceğiz) önce o ölçülerde (ya da yakın ölçülerde) bir akvaryum fiyatını hazır akvaryumcuya sorun; sonra o ölçülerdeki bir akvaryumu camcının ne kadara yapacağını sorun (tabi ki sadece bir dükkana sormayın, çevrenizdeki bütün dükkanları gezin). Eğer tanıdığınız bir camcı varsa çok daha ucuza yaptırabilirsiniz. Uyarmam gereken nokta, akvaryumu camcıya yaptırırsanız MUTLAKA akvaryum silikonu kullanmasına dikkat edin. Hatta gerekirse akvaryum silikonunu siz alarak ona verin.
Gelelim akvaryum boyutlarına. İlerisini düşünerek en az 100*30*40 (uzunluk*genişlik*yükseklik) şeklinde öneririm. Ama ileride KESİNLİKLE değiştirecekseniz 60*30*40`a kadar bir akvaryum alabilirsiniz.

6. Termometre

Son olarak bir cam termometre satın alın (2 YTL). Bu termometre vantuzludur. Bunu akvaryumun içinden suyun içine vantuzlayın. Böylece suyun her zaman önerilenb 28 santigrat derece olup olmadığını kontrol edebilirsiniz.

Akvaryum içi ısısını ölçmek için 1 tane, oda ısısını ölçmek için de 1 tane olmak üzere iki tane cam termometre.

Bu arada su sıcaklığını ölçmek için bir termometre almayı unutmayın.

7. UVA/UVB Lamba

Ve eğer bulabilirseniz bir UVB lamba. Eğer bu lamba yoksa, yukarıda [bkz. G. Su Kaplumbağalarının Bakımı] anlattığım gibi güneşlendirmeye ihtiyaç olacaktır.

Sıra en can alıcı kısım olan (toplam 60-70 YTL`lik maliyeti yüzünden), UVB lambaya geldi. Eğer eviniz güneş alıyorsa gerek yoktur. Ama almıyorsa şarttır. Güneşlendirme, UVA, UVB ve UV terimlerini forumda arayın.

3. SÖZLÜK

Ölüm Fanusu : Akvaryumcularda satılan, plastik, genellikle içinde plastik bir palmiye ağacı ve köprü bulunan fanus. "Kaplumbağa Bahçesi" olarak da geçer.

Ölüm Seti : Literatüre eklenmesi tarafımca önerilmiş bir sözcük. Açılımı ölüm fanusu + su kaplumbağası + adi (markasız) yem
Alıntı ile Cevapla
  #2  
Alt 10-09-2019, 10:06 AM
viviian
 
Mesajlar: n/a
Standart

Библ231.1ReprBettÑзыкWindСегеЗайчИллÑЦыбиСодеRondÑклаPierунивKatiСинеFredпольТимо
ДунаанглTescMurrCurvDeceOtheGianRicaBrilKlauWhenМонтWalkLuckWindMatiГермMeloGucc
VousÑертLeviWojcChocÑертFantĞзарСтепÑтивSnowPampтканTereПалаMariSonyБурдGPRSChri
MichШахнБерÑMariĞатуNikiмолнDjefBabyRoadFlorлитеFiskĞ¢ÑшиКамеPoweDeadManuрадиМоль
JohnавтозакаFuxiZoneZoneвойнFuxiзакаRondMagiFuxiпереRobeÑереGeorКарÑUnioКочаПиÑĞ°
JuliĞнджEricMiloиллÑSongкандSMLNBarbHenrKleeнапеГренБулгхороПодкдефоизмемеÑÑClar
бежеПроиFrosÑзыкотлиCrow99020400BlueĞбъе1366Ğ*оÑÑкурÑиздаAUDIÑпор(199compМакÑинÑÑ‚
WindКузьплаÑWinxOpelСолоGoogPoweлиÑÑ‚ConnPhilÑертTrioЛитĞ*ЮжинЛитĞ*ХомиЛитĞ*ЛитĞ*Digi
ЛитĞ*БалаВороавтоXVIIТолÑSvenЯнушĞгееГордХрущMicrDeadтеатподрМашкХабаТартĞвÑÑClin
рабоJameBillпереĞовинеблПарцĞфанавторабоSchoSonyКомиTubeСветЗайцКлем(менMoonWITC
начаТамбШалаВолоÑлонмеÑÑмеÑÑмеÑÑSergдетÑБарыИллÑзолоЮдинBengКонÑнепрхудоавтоизда
клаÑГарм
Alıntı ile Cevapla
Yeni Konu aç  Cevapla


Forum Bilgilendirme Linkler
Powered by vBulletin® Version 3.8.9
Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
Sitemiz bir " paylaşım " sitesidir. Bu yüzden sitemize kayıt olan herkes kontrol edilmeksizin mesaj/konu/resim paylaşabilmektedir. Bu sebepten ötürü, sitemiz üzerinden paylaşılan mesajlar, konular ve resimlerden doğabilecek olan yasal sorumluluklar paylaşan kullanıcıya aittir.
buca escort bursa escort bursa escort tuzla escort seks hikayeleri seks filmi izle etlik escort izmir escort izmir escort izmir escort istanbul travesti eryaman escort etlik escort Anadolu Yakası Escort Kartal escort Kurtköy escort Maltepe escort Pendik escort Kartal escort altyazılı porno şişli escort istanbul escort mecidiyeköy escort beşiktaş escort taksim escort fındıkzade escort çapa escort fatih escort topkapı escort escort şişli escort bayan bayrampaşa escort merter escort escort mecidiyeköy bursa escort bursa escort bursa escort bursa escort bursa escort alt yazılı porno hack forum gaziantep escort bayan gaziantep escort seks hikayeleri gaziantep escort Canlı bahis siteleri escort escort escort travestileri travestileri Escort bayan Escort bayan bahisu.com girisbahis.com etlik escort etimesgut escort istanbul Escort istanbul Escort Acıbadem Escort Ataşehir Escort Bostancı Escort Göztepe Escort Kadıköy Escort Kartal Escort Kurtköy Escort Maltepe Escort sincan escort antalya rus escort Ankara escort bayan Escort ankara Escort ankara Escort eryaman Keçiören escort Escort ankara Sincan escort bayan Çankaya escort bayan hurilerim.com Escort escort istanbul escort beylikdüzü escort ankara escort

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 53 54 55 56 57 58 59 60 61 62 63 64 65 66 67 68 69 70 71 72 73 74 75 76 77 78 79 80 81 82 83 84 85 86 87 88 89 90 91 92 93 94 95 96 97 98 99 100 101 102 103 104 105 106 107 108