Tekil Mesaj gösterimi
  #1  
Alt 12-23-2014, 09:33 PM
buse
 
Mesajlar: n/a
Standart Depresyon, Belirtileri, Nedenleri Ve Tedavisi




Depresyon bir ruh hastalığıdır. Kişinin çoğu zaman kendisini mutsuz ve üzgün hissetmesi durumudur. Kişinin ruh hali çökkün bir durumdadır. Depresyonda beyindeki kimyasal denge bozulmuş durumdadır. Depresyonun kadınlarda görülme oranı erkelere göre daha fazladır. Depresyon da bir tür hastalıktır ve tedavi edilebilir bir durumdur.

Depresyonun belirtileri nelerdir?



Depresyonun en yaygın belirtileri şunlardır:

1. Kişi kendisini sürekli mutsuz hisseder.
2. Sürekli bir üzgünlük hali vardır.
3. Kendisini değersiz görür
4. Suçluluk duygusu gelişmiştir.
5. Genel bir memnuniyetsizlik hali vardır.
6. Karar vermekte zorluk çeker.
7. Bir şeye odaklanamama sorunu vardır.
8. Kronik bir yorgunluk hisseder.
9. İleri durumlarda artık yaşamaktan bıkmıştır ve hayatın kendisi için değersiz olduğunu düşünür. İntihar düşüncesi oluşabilir.
10. Ya çok fazla yemek yer ya da tam tersi iştahsızlık sorunu vardır.
11. Kendine güven eksikliği
12. Uyku bozuklukları
13. Kendini yetersiz hissetme
14. Sosyal ilişkilerde sorunlar

Depresyonun nedenleri nelerdir?



Depresyonun birçok nedeni olabilir. Depresyonun nedenleri arasında çocukluk döneminden kaynaklanan bazı kötü tecrübeler, sıkıntılı ve stresli bir hayat, ekonomik zorluklar, aile içi geçimsizlik, zor evlilikler, boşanma, işsizlik, hormonal değişiklikler, alkol, kafeinli içecekler, ilaçların yan etkisi gibi nedenler belirtilebilir.

Depresyonun genetik faktörlerden kaynaklanan yönü de bulunmaktadır. Yani geneteik faktörler de depresyonda bir neden olarak kabul edilmektedir. Ailesinde depresyon görülen kişilerde depresyon yaşanması daha olasıdır. Özellikle anne ve babasında depresyon belirtileri görülen çocuklarda da ileride depresyon görülme riski daha fazla olabilmektedir. Çünkü depresyonlu anne ve babalar çocuklarını her yönden etkileyebildikleri gibi düşünce tarzı yönünden de etkileyebilmektedirler. Sürekli olumsuz düşünen bir anne ve babayla yaşayan çocuk da bu düşünce şeklinden olumsuz etkilenecektir.
Depresyon tedavisinde hangi yaklaşımlar uygulanır?



Depresyon tedavisinde
antidepresan ilaç kullanımı, çeşitli terapi yöntemleri, yaşam şekli değişikliği gibi yaklaşımlar uygulanabilir. Yaşam şekli değişikliklerinde özellikle egzersize önemli bir yer vermek gerekir. Egzersiz vücutta yarattığı değişikliklerle duygu durumunu olumlu yönde etkilemeye yardımcı olur. Duygu durumunun olumlu yönde değişmesi de depresyonun tedavisinde önemli bir etkendir.

Ayrıca depresyon tedavisinde uygun bir beslenme şeklinin de büyük bir önemi vardır. Kafeinli içeceklerin terk edilmesi oldukça önemlidir. Şekerden de uzak durulmalıdır. Alkol özellikle uzak durulması gereken bir alışkanlıktır. Çünkü depresyona yol açabilir veya bunu tetikleyebilir.

Yapılan bilimsel araştırmalara göre vücuttaki C vitamini eksikliği de depresyonu tetikleyebilen bir faktördür. Bu amaçla C vitamini içeren besinlerin tüketimine önem vermek gerekir.

Depresyonun tedavisinde önemli bir handikap da sorunu yaşayan kişilerin depresyonu kabullenmemesi ve bu konuda ruh hekiminden yardım almayı ayıp, utanılacak bir durum olarak görmesidir. Yapılacak ilk şey depresyonun bir hastalık olduğunu kabul etmek, kendi durumunun farkında olmak ve ruh hekimine danışmaktan çekinmemektir.
Alıntı ile Cevapla