Tekil Mesaj gösterimi
  #1  
Alt 01-19-2015, 12:47 AM
meltem
 
Mesajlar: n/a
Standart Bebeğiniz 4 aylık




Doktor kontrolünde katı gıdaya geçen bebeğiniz 4. ayında diş çıkarmaya da başlayabilir.

BESLENME

Bebeğinizin boy ve kilo gelişimi iyi ise sadece anne sütü verin; eğer gelişimi iyi değilse doktorunuz 4. ayda yoğurt, kaşık mama ve meyve püresi gibi katı gıdalara geçmenizi önerebilir. Bir öğünde tek yeni gıdaya geçin. Böylece katı gıdaya alışmasını kolaylaştırabilirsiniz. Yeni gıdalar beslenmesinin bir parçası haline geldiğinde, anne sütü veya formül sütü almayı giderek azaltacaktır. Bu dönemde katı gıdaları sütten önce vermek önemlidir. Sıvı mamalar çok doyurucu olduğundan önce bunu alırsa sıra katı gıdaya gelince yemek istemez. Zamanla bebeğinizin öğün sayısı dörde düşecek ama buna ek olarak yatmadan önce süt isteyecektir.
UYKU

4. ayda bebeğiniz nihayet gece boyunca uyumaya başlayacaktır. Gece uykuları 11 saate kadar çıkabilir. Gün içinde ise 2-3 saat daha uyur. Bebeğinizin daha kolay dalabilmesi için yorgunluk belirtileri göstermeye başladığında yatağına yatırın. Böylece hem daha rahat uykuya dalar hem de kendi kendine uyumaya alışır.
FİZİKSEL GELİŞİM

Sırtüstü pozisyondan yüzüstü pozisyona, yüzüstü pozisyondan da sırtüstü pozisyona geçebilir. Destek verildiğinde oturabilir ve başını dik tutabilir, yatağında dönebilir. Bir nesnenin düştüğü yere bakabilir ve odaklanabilir. Banyoda el ve ayaklarını çırpabilir. Diş çıkarmaya başlayabilir.
SOSYAL GELİŞİM

Mutlu olduğunda bunu belli eder ve güler, oyunu bozulduğunda ağlamaya başlar. Aynada kendini inceler, aynadaki yansıması hoşuna gider ve gülümser. Onunla konuştuğunuzda cevap vermeye çalışır. Etrafındakilerle ilişki kurmak için sesler çıkarır.
Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Birol SARAL


Alıntı ile Cevapla