Tekil Mesaj gösterimi
  #1  
Alt 01-25-2015, 04:01 AM
meltem
 
Mesajlar: n/a
Standart Mevsim değişti, çocuğum da değişti!

MEVSİM DEĞİŞİKLİKLERİNİN ÇOCUKLAR ÜZERİNDEKİ ETKİSİNİ NASIL AZALTIRIZ?



Mevsim değişikliğinin insanlar üzerindeki etkisi çokça konuşulan ve çözüm önerileri sunulan bir konu. Çocukların da mevsimlere göre değişimler gösterdiğine ve ailelerin bu konuda çocuklarına nasıl yardımcı olabileceğine değinen Çocuk Gelişim Uzmanı Şenay Yılmaz, önemli bilgiler aktardı.

“Çocuklar rutinliği sever ve ileride ne olacağını bilmek, kendilerini güvende hissetmelerini sağlar. Bu nedenle ebeveynlere ‘Sınırlarınız ve düzeniniz belli olsun’ deriz. Yıl içerisinde dönem dönem çocuklarımızda anlam veremediğimiz sıkıntılar, hareketlilik, inatlaşma, belki yeme bozukluğu belki de uyku sorunları yaşarız. Evde bir değişiklik yoktur. Her şey eski düzendedir ama çocuk huzursuzdur. Aslında çocuğunuzu huzursuz eden hava değişimi olabilir. Havanın birden açması ya da kapaması, ısınması ya da soğuması kontrol edilemeyen durumdur. Anlam veremediği ısı değişimi, havanın aydınlanması ya da kararması, kıyafetlerin değişmesi, bazen mutluluk bazen kasvet hissettirecek bir ortamın olması, çocuğun da kaygılı bir yapıya bürünmesine neden olabilir.
Mevsim değişimlerinin olduğu aylar özellikle eylül-ekim, mart-nisan ayları çocuklarda davranış sorunlarının, hiperaktivitenin belki de farklı farklı sorunların geliştiği aylardır. Bu aylarda yaşanan çocukların iştahı azalır ya da artar, uyku sorunları başlar, bazen altına çişini kaçırır, aşırı huzursuz hareketler gösterir, inatçılık, asi davranışlar, nedensiz ağlama ve sinir krizleri yaşar. Tabii tüm bu belirtilerin bir arada olması gerekmez. Sadece verdikleri sinyalleri takip etmeniz, siz aileler açısından çözüme ulaşmanızda yardımcı olacaktır.”
Çocuğunuza Nasıl Yardımcı Olursunuz?
• Ona mevsimleri ve özelliklerini anlatın. Anılarınızı anlatmak ve anlatırken mevsim değişikliklerine vurgu yapmak, işinize yarayabilir. Örneğin; “Hatırlıyor musun geçen yaz güneş iyice yukardayken birden nasıl yağmur yağmış ve ıslanmıştık?” gibi.
• Hava değişimleri hakkında eşinizle, çocuğunuzun duyabileceği şekilde konuşun.“ Bu ara hava o kadar çok değişiyor ki ne giyeceğimi şaşırdım. Hava bir soğuyor bir ısınıyor. Artık kış mevsimine geçsek de rahatlasam” gibi… Çocuğa ara geçişler de yaşadığınız sıkıntıları onun anlayabileceği dilde ama ona direkt söylemeden vurgulayın.
• Hava durumu haberlerini takip etmesini sağlayın. Yarın olası değişimler hakkında alacağı bu bilgi onu rahatlatacaktır.
• Eğer bunlara rağmen rutininizi bozan davranış bozuklukları 15 günü geçtiği halde düzelme göstermiyorsa mutlaka bir uzmandan görüş alın.

Alıntı ile Cevapla