Tekil Mesaj gösterimi
  #1  
Alt 02-03-2015, 08:24 PM
buse
 
Mesajlar: n/a
Standart Şiddetli karın ağrısı apandisit olabilir






Prof. Dr. Hasan Taşçı, apandisitin başka hastalıklarla karıştırılmasından dolayı doğru teşhis konulmadığında ölümle sonuçlanacak kadar büyük risk içerdiğini belirtiyor. Taşçı'ya göre apandisit özellikle gaz sancısı ile karıştırılıyor ve Apandisit ile gaz sancısı arasındaki farkı anlatan yazı aşağıdadır;
Neden apandisit oluruz?

Bu konuda çeşitli varsayımlar ortaya atılmaktadır. Apendiks içerisindeki bağırsak mayii mevcut su içeriğini kaybederek sertleşip apendiks kökünü tıkarsa apendiks içerisindeki salgılar birikerek apandisit tablosuna yol açabilirler. Diğer bir varsayım da apendiks duvarındaki normalde de yoğun olarak bulunan lenfatik dokuların vücuttaki herhangi bir enfeksiyon durumunda şişerek gene aynı mekanizma ise apendiks kökünün tıkanmasına yola açabilir. Karpuz veya ayçiçek çekirdeği gibi bazı gıda parçalarının da apandisit yapabileceği söylense de bu konuda kesin bir kanıt yoktur.
Apandisit olduğumuzu nasıl anlarız?

Tipik apandisit tablosunda ağrı göbek çevresinde, hastanın tam olarak yerini gösteremediği müphem bir ağrı ile başlar. Süreç ilerledikçe karnın sağ alt tarafına doğru yer değiştirir. Bulantı, kusma, iştahsızlık eşlik edebilir. Kan ve idrar tahlillerinde bazı anormallikler saptanır. Hekim tarafında yapılan fizik muayenede apandisiti işaret eden belli bulgular mevcuttur. Bunlarda en önemlisi tıp dilinde rebound dediğimiz, elimizi ağrılı bölgeye bastırıp bekledikten sonra aniden çektiğimizde ağrının artmasıdır. Bu bulgu iltihabın karın iç zarına ulaştığının bir göstergesidir.
Nasıl önlenir?

Apandisitin önlenmesi için herhangi bir ilaç ve tedavi yöntemi yoktur. Tek tedavi seçeneği ameliyattır.
Ameliyatı riskli mi?

Apandisit erken teşhis edildiğinde ameliyatı 20-30 dakika sürer ve hasta hastanede bir gün yatar. Eğer apandisit patlamış ise, ameliyatla apandisit alınarak karın içi yıkanır hasta yaklaşık 2-3 gün hastanede kalır. Unutulmamalıdır ki, erken teşhis ve doğru tedavi hayat kurtarır.
Gaz sancısı nedir?

Tıp dilinde kolik ağrı denilen birçok nedene bağlı olabilir. İçi boş tüp şeklindeki yapıların içeriğinde bir tıkanma olursa bunu aşmaya çalışan vücudun o bölgede yarattığı gerilmeye bağlı bir ağrıdır. Belli aralıklarla artar ve azalır. Safra yolları, idrar yolları veya bağırsaktaki hastalıklarda bu tip ağrılarla karşılaşabiliriz. Bağırsak sistemimizde belli miktarda hava mevcuttur. Bu yuttuğumuz hava, gıdalardan açığa çıkan gazlardan oluşur. Bazı hastalıklarda bu miktar artarsa, bu şişkinliğe bağlı gaz sancısı oluşabilir.
Hangi gıdalar gaz sancısı yapar?

Her bünyede farklı olmakla birlikte genelde mercimek ve baklagiller, pişmemiş çiğ sebzeler bağırsakta gaz oluşumuna neden olabilirler. Sütteki laktoz şekerinin sindiriminin bazı insanlarda az olması da gene şişkinliğe neden olabilir. Gazlı içecekler midede gaz birikimine neden olabilir. Bu yiyeceklerden kaçının.
İkisini birbirinden nasıl ayırt ederiz?

Apandisit ve gaz sancısının arasındaki farkı anlamak her zaman çok kolay olmayabilir. Bazı bulgular birbiri ile karışabilir. Her iki durumda da birçok hastalık aynı tabloya yol açabilir. Tüm bunların düşünülerek sonuca gidilmesi de zaten hekimlik sanatının gereğidir.
Genel olarak ağrılar geçmiyorsa, artarak devam ediyorsa veya eşlik eden ateş, bulantı, kusma, halsizlik, genel durum bozukluğu varsa vakit kaybetmeden bir sağlık kuruluşuna başvurmamız gerekir.
Ölümcül müdür?

Apandisitin patlaması kişinin ölümüne neden olabildiğinden genç erişkinlerde patlama ihtimali yüzde yirmibeşlerdeyken, çocuklarda yüzde seksenbeşlere yaşlılarda ise yüzde 90'a çıkabilmektedir. Yaşlı ve çocuklarda bulgular az olduğundan teşhis konulduğunda apandisit patlamış olabilir ve bu nedenle kişi hayatını kaybedebilir.
Alıntı ile Cevapla