Tekil Mesaj gösterimi
  #1  
Alt 07-12-2015, 08:44 PM
buse
 
Mesajlar: n/a
Standart Elektrik çarpmasında ilk yardım




Elektrik çarpması için, elektrik akımının kişinin vücudundan geçmesi + ( artı ) ve – ( eksi ) kutuplar arasında olan devrenin tamamlanması gerekmektedir. 30 Volt üzeri doğru akımlar tehlikeli olan akımlardır. Evlerde kullanılan elektrik akımları alternatif akımlardır. Alternatif akımlar, 15 Volt üzerinde olduğunda çarpılma hissi yaşatır, ancak hasar vermez. 20 Voltu geçtiği zaman tehlikeli olur. Kişinin elektriğe temas eden noktalar arasındaki mesafe kısaysa burada elektriğe maruz kalan dokular ısınır ve yanar. Bu yanıklar, elektrik akımının kuvvetiyle orantılı olarak artabilir. Alternatif akım, kalpten geçerse sinirsel sistemi bozar ve kalbin durmasına neden olur. Evlerimizde kullandığımız alternatif akımla çarpılmak kolaydır. Elektrik çapmaları kaslarda kramp, sinir felci, solunum felci, kalbin durması ve kırıklar gibi sonuçlar oluşturabilir.
Elektrik çarpmasında ilk yardım
Elektrik çarpması durumunda öncelikle sigortaların kapatılması gerekmektedir. Çarpılma esnasında kuru tahta, ip, tahta, deri kemer, gazete tomarı gibi malzemeler kullanarak çarpılan kişinin elektrikle olan bağlantısını kesmelisiniz. Elektrikle işiniz varsa ya da çarpılan kişiye yardım edecekseniz lastik tabanlı bir ayakkabı ve kuru olan lastik bir eldiven kullanmalısınız. Elektrik akımını geçirmeyecek yani iletken özelliği olmayan ıslak olmayan bir yere basın ya da üzerine çıkın. Elektrik akımına kapılan kişiyi kıyafetlerinden tutarak olay mahallinden uzaklaştırın. Kendinden geçmiş ve nefes almıyorsa, ağız yoluyla suni teneffüs yapmalısınız. Kendinden geçmiş fakat nefes alımı varsa, kazazedeyi bu durumdan çıkarmak için ayaklarını yukarıya doğru kaldırarak kan dolaşımına yardımcı olun. Gerekliyse kalp masajı da yapmalısınız. Kendinde ve nefes alıyorsa ancak sersemlemişse dinlenmeli, yarım saatlik süreç içinde bir çay kaşığı yemek sodası ile bir çay kaşığı sofra tuzunu suda eriterek içirmelisiniz. Daha ileri kontroller için hastaneye kaldırmalısınız. Yanık oluşmuşsa hemen tedavi altına alınmasını sağlamalısınız.
İlk yardım sırasında, elektrik çarpması neticesinde düşme yaşandıysa boyun ve omuriliğin korunması bakımından hareket ettirmemeye özen gösterin. Yanık oluştuysa ve elbiseleri yanmışsa hemen üzerinden çıkarmalısınız. Takı gibi metal aksesuarlar varsa hemen çıkarılmalıdır. Yanık olan bölgeye yoğurt, diş macunu, krem, yağ, pudra, salça ve benzeri maddeler sürülmemelidir.
İlk yardım sırasında dikkat edilmesi gerekenler
Elektrik akımına maruz kalan kişilere lastik tabanlı ayakkabınız yoksa sakın müdahale etmeyin, siz de akıma maruz kalabilirsiniz. Elektrik sigortalarını kapatmadan kazazedeye müdahale etmeyin. Elinizde kuru bir lastik eldiven olmadan da temas etmeyin. Varsa çocukları hemen o bölgeden uzaklaştırın ve güvenliklerini sağlayın. Kazazedeye dokunmak için kesinlikle iletken özelliği olan cisimler kullanmayın.

Alıntı ile Cevapla