Tekil Mesaj gösterimi
  #1  
Alt 08-09-2015, 07:50 PM
buse
 
Mesajlar: n/a
Standart Blöf Nasıl Oynanır




Blöf bir ya da daha fazla iskambil destesi ile oynanan, mantık ve blöf yapma yeteneğinin yüksek seviyede olması gereken basit kuralları olan bir oyundur. Oyun en az üç kişi ile oynanır. 3-4 kişilik oyunlar için bir iskambil destesi yeterlidir, sayı arttıkça iki deste ile de oynanabilir. 3 kişi ile oynarken birden fazla deste de kullanılabilir, ama oyunun oynanması zor bir hal alır.
Blöf oyunun tek amacı eldeki kağıtları bitirip oyunu kazanmaktır. Oyunun kaç kişiyle ve kaç desteyle oynanacağı belirlenip kartlar dağıtılır. Mümkün olduğunca herkese eşit sayıda kart dağıtılır. Kart sayısı fazla olan kişi oyuna başlar. Eğer herkes aynı sayıda karta sahip ise her oyun elinde başkası başlayarak oyun devam ettirilir.
Blöf nasıl oynanır?
  • Öncelikle oyuna başlayacak olan oyuncu kapalı bir şekilde yere en az 1 adet kağıt koyar, ve kartın numarasını ya da vale, kız, papaz diye diğer oyunculara deklare eder. Oyun bu aşamada başlamış olur. Kapalı koyduğu için yalan söylerek blöf de yapmış olabilir, doğruyu da söylemiş olabilir.
  • Oyun sıraya göre gider, bir kişi yere kağıt attıktan sonra ondan sonra gelen ya blöf der ya da üstüne kağıt koyarak ekleme yapar. Oyun bu döngüde devam eder.
  • Oyun başlatılan eldeki kartı yalnızca herkes pas dedikten sonra pas demeyen son kişi değiştirebilir. Ya da birisi blöf olduğunu iddia edip kartlara bakarak eli bitirir.
  • Kartlar kapalı koyulduğu için eğer kimse blöf diye kartlara bakmaz ise kartlar birikmeye başlar. Eğer bir kişi blöf derse ve haklıysa blöfü yapan yerdeki kartların hepsini alır, ve blöfü gören kişi tekrar el başlatır. Eğer blöf diye kartları açtıran kişi haksızsa bütün kartları o alır, ve son kartı atan tekrardan bir el başlatır.
  • Oyunun amacı doğruyu söylerek ya da blöf yaparak eldeki kartların hepsini bitirmektir.
Blöf oyununda yapılabilen muhtemel taktikler?
  • Örneğin oyun bir deste ile oynanıyorsa, 5 tane kız atıyorum demek bariz bir hata olacaktır ve hemen farkedilir. Böyle mantık dışı blöflerin yapılmaması gerekir.
  • Eğer elinizde bir numarada 4 adet olduğu herkes tarafından biliniyorsa burdan taktik yapılabilir. O numarayı söylerek başka bir dörtlü atılırsa blöfün farkedilmeme olasılığı yüksek olur. Ve diğer elde blöf olarak söylenen dörtlüyü atarak fazladan 4 kağıttan kurtulmuş olunur. Blöfü yakalanmadan yapmak kişinin kendisine, mimiklerine oldukça bağlıdır.
  • Yerde az kağıt olduğunda blöf yapma ihtimali fazla diye düşünülebilir, çünkü yakalanma anında ele az kağıt gelecektir. Fakat psikolojik olarak tam tersi de düşünülebilir. Yerde fazla kağıt var kimse blöf yapma riskini almaz denip blöf de yapılabilir. Tamamıyla zihinsel bir döngü olur ve mimiklerin, yüz ifadesinin çok önemli olduğu bir noktaya gelinir.
Tüm bu kurallar ışığında mantıklı düşünme, yere atılan kağıtları sayma blöf oyunu için gereklidir. Fakat doğru zamanda blöf yapma ya da yapılan bir blöfü yakalama da oyunun kazanılması için gereklidir. Blöf kurallar itibariyle basit bir oyundur, ama oyun içerisinde kompleks düşünceler gerekir.

Alıntı ile Cevapla