Tekil Mesaj gösterimi
  #1  
Alt 08-09-2015, 07:58 PM
buse
 
Mesajlar: n/a
Standart Sahte Altın Nasıl Anlaşılır?




Bazen satın aldığınız, bazen birine hediye verdiğiniz ya da hediye olarak aldığınız altının sahte olup olmadığını anlamak isteyebilirsiniz. Altının sahte olup olmadığını anlamanın en güvenilir yolu sertifikalı bir kuyumcuya götürüp sormaktır. Ama bunun dışında sizin de yapacağınız bazı testler ile altının gerçek olup olmadığı anlaşılabilir. Bu testlerin bazılarını evde rahatça yapabilirsiniz.
Altın incelenerek üzerinde resmi bir damga olup olmadığına bakılır. Atatürk resmi ve TC yazısı bu tür işaretlerdendir. Orjinal bir altında bulunan Atatürk resmi detaylı bir şekilde incelenip elinizdeki altında bulunan resim ile karşılaştırılır. Üzerinde Atatürk resmi bulunmayan bilezik gibi takılarda mutlaka altının kaç ayar olduğunu gösteren damgalar vardır. Bu damgalar incelenir. Damgalarda ve işaretlerde döküm hatası var ise, damgalar orjinali ile karşılaştırıldığında farklı görünüyor ise altın sahte olabilir. Bunun için bir büyüteç kullanabilirsiniz. Bu yöntemin güvenilirliği azdır. Çünkü işaretler aşınmalardan dolayı silinmiş olabilir.
Renk farklılıklarına bakılır. Altın sahte ise sürtünen kenar bölgelerde renk atar. Orijinal bir altın sürtünmelerden etkilenmez.
Bunun dışında hepimiz filmlerde altının sahte olup olmadığına anlamak için ısırıldığını görmüşüzdür. Altına dişlerimizle bir basınç uyguladığımızda eğer altın gerçek ise dişlerinizin altında iz bırakmış olması gerekir.
Altından daha yoğun olan metal sayısı azdır. Altının yoğunluğunu ölçmek sahte olup olmadığı konusunda size fikir verebilir. Ancak yoğunluk testi yapılırken altının üzerinde süs amaçlı kullanılan hiçbir taş bulunmamalıdır. Altının yoğunluğunu hesaplamak için kütlesi ve hacmi bilinmelidir. Kütlesi hassas bir tartı ile hesaplanır. Bunu bir kuyumcudan rica edebilirsiniz. Hacmini hesaplamak için dereceli bir kap kullanılır. Kaba su doldurulur. Altın içine atıldığında suyu ne kadar yükselttiğine bakılarak hacim bulunur. Kütle hacim değerine bölünür. Sonuç g/ml cinsinden bulunur. Saf altının yoğunluğu 19,3 g/ml’dir. Bulduğunuz sonuç bu değere ne kadar yakınsa altın o kadar saftır.
Altın seramik bir tabağa sürtülebilir. Seramikte oluşan çizgi siyah ise altın gerçek değildir. Eğer çizgi altın renginde ise altın orjinaldir.
Bunun dışında evde uygulanması zor olan ve bir takım riskler içeren nitrik asit yöntemi kullanılabilir. Bunun için çelik bir kap kullanılır. Üzerine nitrik asit damlatılan altın herhangi bir reaksiyon göstermiyor ise gerçektir. Sonuçta gösterdiği reaksiyonlar sonucunda altının yeşil, sarı veya süt rengi olmasına bakılarak altının sahte olduğu hatta hangi metalden yapıldığı sonuçlarına varılabilir.

Alıntı ile Cevapla