Tekil Mesaj gösterimi
  #1  
Alt 08-18-2015, 10:10 PM
buse
 
Mesajlar: n/a
Standart Yoğurt Neden Uyku Yapar?




Yoğurt ve ayran tüketilen öğünlerden sonra yaşanan rehavet ve uyku isteği triptofan isimli bir amino asitten kaynaklanıyor. Yoğurdun karbonhidrat içeren besinlerle beraber tüketilmesi daha fazla gevşemeye neden oluyor. Peki, yoğurt tüm bunları nasıl yapıyor?
Doğal sakinleştiricilerden biri olan triptofan, birçok hayvani ve bitkisel proteinlerde bulunan, vücut tarafından kendiliğinden sentezlenemeyen bir amino asittir. Triptofan vücutta, rahatlamaya ve uykuya sebep olan serotonin ve melatonin gibi beyin kimyasallarının üretimi için kullanılır. Mutluluk hormonları olarak da bilinen seratonin ve melatonin, ruhsal denge ve uyku için gerekli kimyasallardır.
Yoğurt, süt gibi triptofan içeren gıdalar bu özelliği ile uyku sürecini kolaylaştırır. İnsanlar daha rahat uyumak için genellikle yatmadan önce süt tüketse de yoğurdun sindirimi çok daha kolaydır. Özellikle laktoz duyarlılığı olan kişiler için yoğurt tüketimi önerilir.
Yoğurt karbondihrat içeren besinlerle beraber alındığında daha fazla uyku getirir. Yüksek protein alımında triptofanın beyne ulaşması ve etki göstermesi her zaman kolay değildir. Amino asitler beyne geçerken, birbiriyle rekabet halindedir. Ancak, karbonhidrat içeren gıdalar ile beraber alındığında, triptofan beyne çok daha hızlı bir şekilde ulaşır. Uykusuzluk sorunu için yoğurt tüketiminde, triptofanı aktif hale getirmenin en iyi yolu yoğurdu kompleks karbonhidratlarla birleştirmektir.

Alıntı ile Cevapla