Tekil Mesaj gösterimi
  #1  
Alt 08-20-2015, 10:12 PM
buse
 
Mesajlar: n/a
Standart İrmik Nasıl Saklanır?




Durum buğdayının öğütülmesiyle elde edilen irmik, sert ve sarı renktedir. Bir çok yiyecek maddesinin yapımında kullanılan irmik, makarnanın ana maddesini oluşturmaktadır. Bir çok ülkede tatlı ve helva olarak tüketilen bu lezzetli besin maddesi, İtalya'da ise makarna yapımında, ayrıca un ve patates püresinden yapılan ünlü italyan yemelerinden "gnocchi" yapımında sıkça kullanılır. İçerisindeki yüksek orandaki gluten sayesinde makarnaya; tadını, sertliğini ve kokusunu veren ana madde irmiktir.
Besin değeri çok yüksek olan irmiğin 100 gramında, yaklaşık 300 kalori vardır. Bu yüzden irmik çok tüketildiği zaman, kilo almayı kolaylaştıran besinlerden birisidir. Özellikle Hindistan'da bir çok irmik çeşidi mevcuttur. Daha yumuşak olan irmikler olabildiği gibi, pirinçten yapılan irmikler de vardır. Hindistan'da çeşitli yemeklerde irmik kullanımı yaygındır. Sert irmikler geleneksel yemekler, makarna ve ev yapımı hamur işlerinde tercih edilirken, yumuşak irmikler ise helva ve tatlı yapımında kullanılabilmektedir.
İrmik nasıl saklanır?
İrmik, hava geçirmeyen, serin ve kuru kaplar içerisinde saklanmalıdır. Kokusu ve tadını kaybetmemesi için irmik çok miktarda değil az miktarlarda alınarak saklanmalıdır. Böylelikle irmik en az iki veya üç ay uygun koşullarda saklanabilir.
Eğer irmik, uzun zaman saklanmak isteniyorsa derin dondurucuda vakumlu kaplarda saklanabilir. Ama bu durum çok tavsiye edilmez. Çünkü, uzun süre saklanan irmik, tadını ve kokusunu kaybedebilir.
Eğer farklı irmik çeşitleri veya farklı markalar kullanılyorsa, bunları karıştırarak saklamak yerine, ayrı ayrı saklamak, aroma ve tadların karışmaması açısından önemlidir.
Pişmiş irmik ise, buzdolabında 4 - 5 gün kapalı bir kutuda veya cam kapta tazeliğini korur.
Uzun süre dolapta bekletilen pişmiş irmik, kokusunu ve aromasını kaybedecektir. Bu yüzden bir kaç gün içerisinde irmiği tüketmek daha faydalıdır.
Kolesterol ve sodyum açısından düşük olan irmik, yoğun lifli yapısıyla bağırsakları çalıştırarak dolaşımı hızlandırır.


Alıntı ile Cevapla