Tekil Mesaj gösterimi
  #1  
Alt 08-20-2015, 10:25 PM
buse
 
Mesajlar: n/a
Standart Pastörize Süt Nasıl Saklanır?




Gıda sektöründe besin maddelerinin hastalığa neden olan mikroorganizmalardan arındırılması amacıyla besin maddelerine uygulanan ısıl işlemin adı olan pastörizasyon en yaygın olarak sütlerde kullanılır. İçinde bakteri ya da enzim bulunan besleyici özellikteki sütün ısıtılarak bu bakterilerden arındırılmasıyla işlem sonuçlanır.
Bakterilerin ölümü, canlının asit yüzdesine uygulanan ısıya bağlıdır. Her besin maddesine uygulanan sıcaklık farklılık gösterir. Turşular 82 derecede, sütler 63 derecede, domates suyu 94 derecede ısıtılarak bakterilerinden ve mikroorganizmalarından temizlenir. Besin maddeleri, besin özelliklerine göre bu uygulamayla bir haftadan bir yıla kadar dayanıklılık göstermektedir.
Pastörize edilmiş süt nasıl saklanmalı?
Pastörize sütlerin saklanma aşamasında düşük ısı şarttır. Bunun içn bir pastörize süt paketini açtıktan sonra buzdolabının alt kısmında saklamalısınız. Buzdolabında saklarken ortamın sıcaklığı kış aylarında 4 ya da 5 derece, yaz aylarında ise 3 ya da 4 derece olmalıdır. Pastörize sütler hiçbir durumda oda sıcaklığında saklanamaz.
Pastörize süt paketini açar açmaz buzdolabına koyduysanız yaz mevsiminde 1 gün süreyle, kış mevsiminde ise 3 gün süreyle taze olarak saklayabilirsiniz. Bu sürelerin aşımı durumunda sütü bitirmediyseniz bile kesinlikle tüketmemelisiniz. Süt ve süt ürünlerinin zehirlemesi durumu ortaya çıkabilir.
Patörize süt paketini açtıktan sonra daha sağlıklı bir ortamda saklamak istiyorsanız temizliğinden emin olduğunuz cam bir şişeye aktararak da saklayabilirsiniz. Ancak cam şişede saklama ömrü uzamaz, aynı sürede tüketilmesi gerekir.
Uzun ömürlü süt (UHT) süt paketini açmadıysanız oda sıcaklığında saklayabilirsiniz. Açılmamış bir UHT sütün oda sıcaklığında ömrü 4 aydır. Sütü bu şartlarda 4 ay taze olarak saklayabilirsiniz. Mekanın sıcaklığını azaltarak sütün ömrünü uzatmak gibi bir durum söz konusu değildir. Yani açılmamış UHT sütü buzdolabına koyarak oda sıcaklığında 4 ay olan ömrünü buzdolabında 6 aya çıkaramazsınız. 4 aylık tazelik süresinin bitiminde UHT sütleri kesinlikle tüketmemelisiniz.
Son kullanma tarihi tamamlanmış sütler tüketilmemeli, diğer besin maddelerinin yanından uzaklaştırılmalıdır.

Alıntı ile Cevapla