Tekil Mesaj gösterimi
  #1  
Alt 09-21-2015, 09:04 PM
buse
 
Mesajlar: n/a
Standart İğde Hangi Hastalıklara İyi Gelir?




Türkiye'de yaygın olarak bulunan ağaçlardan iğde özellikle İç Anadolu ve Doğu Anadolu Bölgesi'nde yetişir. Hatta en verimsiz topraklarda dahi yetişebilme özelliğine sahiptir. Meyvenin Latince adı 'elaeagnus'tur. Kuraklığa dayanıklı bir ağaç olduğu için erozyonla mücadelede kullanılan ağaçlardandır. Kurak iklimleri seven bu ağaç topraktan aldığı mineral ve besinleri meyvesine yoğun bir şekilde sentezler. Ağaç olarak kalın ve uzun ömürlü bir ağaçtır. Etrafa hoş bir koku salgıladığı için kozmetik sektöründe de kullanılır. İnsanı dinlendiren bir kokusu vardır. Kahverengi ve sarı renkteki meyvesi zeytin tanesi büyüklüğündedir. Vitamin deposu olan bu meyvenin birçok sağlık sorununa da faydası vardır.
İğde, özellikle böbrek hastalığı olan kişilere tüketilmesi önerilen bir bitkidir. İdrar yolları sökücü ve bağırsak temizleyicidir. Bağırsak düzensizliklerinde, sindirim sorunlarında oldukça etkilidir. İshal tedavisinde de kullanılabilir. İğde aynı zamanda ağız pasını yok etmede ve ağız kokusunu önlemede etkilidir. öksürüğe iyi gelen iğde vücut direncini de arttırır. Mide bulantısı ve kusmayı önler. Soğuk algınlığına iyi geldiği gibi grip tedavisinde de kullanılır. İğde, egzamayı da giderir.
İğde kaynamış sıcak sütle karıştırılıp ve biraz bekletip yenince boğaz ağrılarını dindirir. Bu karışıma bal da ilave edebilir. Bal ilave edilen durumlarda soğuk algınlığına bağlı ağrıları dindirmeye yardımcı olur. Çevrede maruz kalınan egsoz gazları ve kirli havaya karşı da vücudu temizlemesi için günde bir avuç iğde yenilebilir. Yenilen bu bir avuç iğde vücuttaki zararlı toksinlerin dışarı atılmasına yardımcı olur.
İğdenin yağı da vücut için oldukça yararlıdır. İçinde bulunan vitaminler ve organik asitler vücudu zinde tutmaya yardımcı olur. İğde yağı yaraları iyileştirmede, ateş düşürmede, solunum yollarını rahatlatmada kullanılabilir. Bunun yanı sıra iğde yağı takviye besin olarak alınabilir. Ayrıca grip, soğuk algınlığı ve cildi nemlendirmede de kullanılabilir. İğde yağı diğer yağlarla da karıştırılıp kullanılabilir.

Alıntı ile Cevapla