Tekil Mesaj gösterimi
  #1  
Alt 09-23-2015, 08:36 PM
buse
 
Mesajlar: n/a
Standart Hareketsizliğin Zararları




Günümüzde birçok faktör yaşamımızda hareketliliğin azalmasına sebep olmaktadır. Özellikle masa başında yapılan işlerin artması, kentleşmeyle birlikte mesafelerin artmasıyla yürümek yerine taşıt kullanımının tercih edilmesi, bilgisayar ve televizyon karşısında çok uzun süre vakit geçirilmesi gibi nedenler ile insanlar her gün daha da az hareket eder hale gelmektedir. Ancak bu hareketsizlik birçok sağlık sorununu da beraberinde getirir. Şimdi hareketsizlikten kaynaklanan sağlık sorunlarına bir göz atalım.
Hareketsizliğin İnsan Sağlığına Zararları Nelerdir?
  • Hareketsiz bir yaşam ile kişinin kas gücü azalmaya başlar ve bu azalmaya bağlı olarak kişinin dayanıklılığı da azalır. Ayrıca hareketsizliğin süresine bağlı olarak kişide kas kaybı da meydana gelir. Özellikle karın kasları zayıflar ve bel kasları gerilir. Bu da belin çukurluğunun artmasını, kalçanın geriye gitmesini, başın öne çıkmasını, kürek kemiklerinin kanatlaşmasını ve kamburluğun artmasına ve dolayısıyla bozuk bir duruşa neden olur.
  • Hareketsizlik sonucunda kemik yapısındaki organik ve inorganik maddelerin azalmasına bağlı olarak kemik zayıflar ve kemik erimesi riski artar. Bu durumda kemiğin esnekliği ve dayanıklılığı azalır, kırılganlığı artar.
  • Eklemlerde hareketsizlikten dolayı kireçlenmeler ve sertleşmeler görülür. Hareketsizliğin süresine ve niteliğine göre bu sertleşmeler kemikleşme şeklinde, geri dönüşü olmayan bir hale gelebilir.
  • Hareketsizlik omurganın esnekliğini de azaltır ve omurgada fıtık ve disk hasarı gibi problemler görülmeye başlanır.
  • Hareketsizlikten dolayı vücudun enerji ihtiyacı ve oksijen tüketimi de azalır. Bunun sonucunda ise kalp atım sayısı düşer. Kalbin daha yavaş atması kalp kasının gücünü azaltır. Vücutta kan akışının yavaşlamasıyla birlikte kalp ve damarlarda yağ asitleri birikerek tıkanıklıklara ve kolesterole sebep olur. Ayrıca enerji ihtiyacı düşük olduğundan, sindirilen besinlerin fazlası yağa dönüşerek obezite riskini arttırır.
  • Hareketsizlik sonucunda solunum ve dolaşım kapasitesinin ve gücünün azalmasına bağlı olarak dolaşım sistemi rahatsızlıkları, özellikle de kalp krizi riski oldukça yükselir.
  • Uzun süreli hareketsizlik kan basıncı dengesini bozarak yüksek tansiyona sebep olur.
  • Toplardamarlardaki pompalama gücünün azalmasıyla birlikte, özellikle bacaklardan yukarıya kan yeterince pompalanamaz ve damarlarda biriken kan ayaklarda ve bileklerde şişliklere ve varislere sebep olur.
  • Hareketsiz yaşam solunum kapasitesini de düşürür. Buna bağlı olarak vücuttan mukus atılması azaldığı için solunum sisteminde mukus birikir ve öksürük mekanizması bozulur. Bu şekilde kişinin solunum yolu enfeksiyonları geçirme riski oldukça artar.
  • Hareketsizlikle beraber sindirim sistemindeki besinlerin ve dışkının ilerleme hızı da azalır. Buna bağlı olarak sindirimi salgılarının salgılanma mekanizmasında da problemler yaşanır. Ayrıca bağırsakların daha az çalışmasına bağlı olarak kişide kabızlık görülür.
  • Hareketsizlikten dolayı pankreas aşırı çalışmasına bağlı olarak diyabet hastalığı ortaya çıkabilir.
  • Hareketsizlik meme, kolon ve endometrium kanserlerinin görülme riskini artırır.
  • Yavaş kan akışı, beyine de daha az kan gitmesine sebep olur ve bu şekilde beyin fonksiyonları da yavaşlar ve kişinin ruh hali kötüleşir.
  • Hareketsizlikle birlikte vücutta biriken enerji dışarı atılamaz ve bu da kişinin stresli olmasına yol açar.

Alıntı ile Cevapla