Tekil Mesaj gösterimi
  #1  
Alt 10-01-2015, 10:07 PM
buse
 
Mesajlar: n/a
Standart Nasıl Avukat Olunur?




Hukukun temsilcileri olan avukatlar, toplumlar içerisindeki düzenin ve eşitliğin sağlanmasında önemli role sahip kişilerdir. Sorumluluğu yüksek olan bu mesleği icra etmek ise sürekli okumayı ve öğrenmeyi gerektiren bir eğitim sürecine dayanmaktadır.
Nasıl avukat olunur?
Türkiye'de bu mesleği icra edebilmek için kişide aranan ilk şart, Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olma durumudur. T.C. vatandaşı olan ve avukat olmak isteyen kişi, lisede "eşit ağırlık" olarak da bilinen Türkçe - Matematik bölümünü okumalıdır. Lisenin bitimiyle birlikte, Hukuk Fakültesi'ne giriş yapılmalıdır. 4 yıl süren fakülte eğitiminde, Hukuka Giriş, Medeni Haklar, Roma Hukuku, Anayasa Hukuku, İktisat, İdare Hukuku, Hüküm Hukuku, Medeni Yargılama Hukuku, Hüküm Yargılamaları Hukuku, Ticaret Hukuku, İş Hukuku, Maliye Vergi Hukuku, Genel Kamu Hukuku, İcra ve İflâs Hukuku, Devletler Umumî Hukuku, Devletler Özel Hukuku, Adli Tıp, Türk Haklar Sosyolojisi dersleri verilir. Bu derslerin her biri ayrı bir özen, yüksek okuma ve ezber gücü gerektirmektedir. Fakülte eğitiminin tamamlanmasının ardından, avukat adayları 1 yıllık avukatlık stajını tamamlamalı ve avukatlık belgesi almalıdır. Bu belgenin alınması ve baro levhasına yazılmak istenilen baro bölgesinde ikamet etmek şartı da tamamlandığında kişi, görevini yapmaya başlayabilir.
Avukat olmaya engel olabilecek durumlar nelerdir?
Temel şartların yani olması gerekenlerin yanında, bir de mesleği yapabilmek için olmaması gereken durumlar da söz konusudur.
  • Taksirli suçlar hariç kesinleşmiş bir kararla iki yıldan fazla hapis veya bir yıldan fazla ağır hapis cezasıyla veya basit ve nitelikli zimmet, irtikap, rüşvet, hırsızlık, dolandırıcılık, sahtecilik, iyi niyeti suistimal eden,
  • Kesinleşmiş bir disiplin kararı sonucunda hakim, memur veya avukat olma niteliğini kaybeden,
  • Avukatlık mesleği ile bağdaşmayan, bağdaşmayacak bir işle uğraşan,
  • Mahkeme kararı ile kısıtlanan,
  • İflas etmiş olup da itibarı iade edilmemiş olan,
  • Hakkında aciz vesikası verilmiş olup da bunu kaldırmamış olan,
  • Avukatlığı sürekli olarak gereği gibi yapmaya engel vücut veya akılca engeli olan kişiler, başka şartları yerine getirmiş olmak veya getirecek olmak durumunda bile mesleğe kabul edilmez ve avukatlık yapamazlar.
Mesleki tüm gereklilikleri bünyesinde bulunduran kişiler, avukat unvanıyla anılmaya başlar. Avukatlar mahkemelerin dışında özel şirketler, kurumlarda çalışabilecekleri gibi belli bir uzmanlık alanıyla barolarda da görev alabilirler. Aynı zamanda bireysel ya da birkaç meslektaşıyla birlikte hukuk bürosu açarak da görevlerini yerine getirebilirler.

Alıntı ile Cevapla