Tekil Mesaj gösterimi
  #1  
Alt 10-03-2015, 09:43 PM
buse
 
Mesajlar: n/a
Standart Diplomat Nasıl Olunur?



Diplomatlık mesleği günümüzde kapsamı genişleyen mesleklerden biridir. Eskiden sadece ülkeler arası diplomatik mesajlar götüren elçilerin yerini günümüzde birçok alanda ülkelerini temsil eden diplomatlar almıştır. Bu "yeni diplomasi"de diplomatların ticaret, ekonomi, kültür/sanat, bilim, tanıtım alanlarında da donanımlı olmaları istenmiştir. Teknolojik gelişmeler sayesinde internet de diplomatların alanına girmiştir.
Diplomat olmak çok prestijli mesleklerden biridir. Türkiye'de diplomatlar T.C. Dışişleri Bakanlığına bağlı olarak çalışır. Diplomat olabilmek için kişinin hem çok iyi eğitim almış olması hem de kendini geliştirmiş olması çok önemlidir.
  • Lisans eğitiminizi dört yıl süren Uluslararası İlişkiler, Kamu Yönetimi, Siyaset Bilimi, İktisat, İşletme, Maliye, Ekonomi bölümleri ile Hukuk Fakültesinden almış olmanız gerekmektedir.
  • Kendinizi diplomasi alanında geliştirmiş olmanız sizi daha donanımlı bir diplomat yapacaktır.
  • Diplomatlar ülkemizi iyi bir şekilde temsil edebilmek için prokotolden anlamalıdırlar.
  • İleri derecede yabancı dil bilmek diplomatlarda aranılan en temel özelliklerden biridir. İngilizce'nin zorunlu olmasının yanında; Fransızca, Almanca, Rusça gibi ikinci yabancı dilde de yeterliliğiniz olması avantajınıza olacaktır.
  • İyi bir diplomat; bilgili, açık görüşlü, ikna kabiliyeti olan, başkalarını etkileyebilen, düşüncelerini iyi aktarabilen, diplomasi alanına ilgili ve dış görünüşüne önem veren, bakımlı, diksiyonu düzgün, iyi derecede yabancı dil bilen biri olmalıdır. Bu özelliklere sahip olmasanız bile sahip olmak adına azimli olmalısınız.
Diplomat olmak üç aşamalı bir sınavdan geçmeniz gerekir. Birinci aşamadan geçmek için Kamu Personeli Seçme Sınavında 36. puan türünde en az 85 almış olmanız aranmaktadır. Dışişleri Bakanlığının düzenlemiş olduğu yazılı sınav da ikinci aşamadır. Yazılı sınavda Türkçe kompozisyon, yabancı dilde kompozisyon, yabancı dilden metin çevirileri gibi kısımlar bulunur. İkinci aşamada başarılı olanlar üçüncü aşama olan mülakata çağrılır. Mülakatta; kendini iyi ifade etme, yabancı dilde konuşabilmeye ve görünüşe dikkat edilir.
Diplomatın meslek hayatının üçte ikisi yurtdışında geçer. Diplomatların en çok beş yıl yurtdışı görevi ve merkezde geçen en az iki yıllık görev süreleri vardır. Her bir görev yeri tayinle belirlenir ve görev yerleri A, B, C, D, E, F olarak sınıflandırılıp buna göre belirlenir.
Diplomat olmak çok prestijli bir meslektir ama aynı zamanda da yurtdışında her ülkenin yaşam koşulu farklı olduğundan mesleğe başlanmadan önce bütün olumsuzluklar göz önünde bulundurulmalıdır.
Alıntı ile Cevapla