Tekil Mesaj gösterimi
  #1  
Alt 10-06-2015, 09:39 PM
buse
 
Mesajlar: n/a
Standart Matematik Mezunları Ne İş Yapar?



Üniversite tercih döneminde başarılı sayısal bölüm öğrencilerinin ağırlıklı olarak üzerinde durdukları üç alan vardır. Bunlar; Tıp Fakültesi, Mühendislik Fakültesi ve Matematik'tir. Matematik okuyarak 'Uzman Matematikçi' ünvanı alınır.
Matematik bölümü 4 yıllık bir lisans programıdır. Türkiye'deki marka olmuş iyi eğitim verdiğini tüm dünyada kanıtlamış olan üniversitelerin çoğu Matematik eğitimini İngilizce olarak verir. Bunun nedeni; dünyadaki birçok Matematik kaynaklarının, makalelerinin ve tezlerinin çoğu İngilizce dilindedir. Öğrencilerin; Matematiğin derinliklerine inerek onu gerçek anlamda keşfedebilmesi için İngilizce şarttır.
Gelişmiş ülkelerde sadece Matematik bölümü için enstitüler, laboratuvarlar ve kampüsler kurulur.
Bu kadar önemli bir bölümü okumak için ciddi bir çalışma gerekir. Birinci sınıftan itibaren öğrenciler yoğun bir ders programına sahip olurlar.
1. sınıfta temel matematik dersleri, bilgisayar dersleri ve tüm fakültelerin ortak olarak aldığı Türk Dili, Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi gibi dersler vardır.
2. sınıfta geometri dersleriyle beraber matris ve determinant ağırlıklı dersler, karmaşık denklem sistemlerinin çözümlerine yönelik dersler de vardır. 2. sınıfta da öğrenciler bilgisayar dersleri alırlar.
3. sınıfta bigisayarda doğrudan matematikle alakalı programların kodlanması, diferansiyel çözümleri, analiz ve teori dersleri vardır. Özellikle diferansiyel denklem dersleri başta olmak üzere bu tür dersler çoğu alanda işe yarar. Mimarlık ve mühendislik çizimleri hatta tıpta kanser hücrelerinin bölünerek yok edilmesi dahi bu sistem çözümlemeleriyle mümkündür.
Son sınıfta teori dersleriyle beraber Coğrafya alanında özellikle 3 boyutlu harita çizimlerinde kullanılan hesaplamalar tüm ayrıntılarıyla verilir. Denklem çözümlemeleri ve uzun ispatlar gerektiren dersler de beraberinde gelir.
Matematik mezunu bir kişi her türlü şirketin Mali İşler departmanında istihdam edilir. Gerek hesaplamalarda gerekse ilgili sistemin mali kodlamasında Matematikçilere ihtiyaç duyulur. Hesap uzmanı, raporlama uzmanı, çözümleyici ve veri analisti gibi ünvanlar alırlar. Okulda verilen bilgisayar eğitimi kullanılarak mimarlık ve inşaat şirketlerinde proje haızrlama teknik ekibi arasında yer alınır. Yüksek lisans ve doktora yapılarak akademisyen olma imkanı vardır. Pedagojik Formasyon Sertifikası alınarak kamu ve özel sektörde lise Matematik öğretmeni olarak çalışırlar. Kamuda öğretmen olarak çalışmak için KPSS Genel Yetenek-Genel Kültür, Eğitim Bilimleri ve ÖABT sınavına girip KPSSP121 puan türü ile atanma hakkı kazanmak gerekir. Ayrıca KPSSP1 puan türü ile T.C Merkez Bankası bünyesinde Matematik kadrosuyla alımlar için başvuruda bulunabilirler.
Alıntı ile Cevapla