Tekil Mesaj gösterimi
  #1  
Alt 10-11-2015, 08:02 PM
buse
 
Mesajlar: n/a
Standart Roman Havası Nasıl Oynanır?



Roman halkının klasikleşmiş bir dansı olan roman havası 9/8 ritim ile özdeşleşmiş bir dans türüdür. Ülkemizde başta Trakya bölgesi olmak üzere birçok bölgede oynanmaktadır. Trakya bölgesinde romanların çok olmasından ve bölge halkıyla özdeşleşmiş olmasındandır ki 9/8 ritmi her köşe başında duyabilirsiniz. Ülkemizde birçok yerde sevilmesine rağmen Trakya bölgesinde bu müzikleri duymakla kalmayıp içinizde hissedersiniz.
Roman havasını oynamak için klasik duruşlar gibi kalıplar yoktur. Roman havası hissedilir. Ritme kendinizi kaptırırsınız. Oynamak isterseniz, oynamak ilk önce içinizden gelmeli ve içinize sığmayıp dışa vurmalısınız. Ritmi ilk duyduğunuzda ya da oynamak istediğinizde klasik bir duruş stili yoktur. Bundandır ki zorluğu görünüştedir. Ritme ayak uydurduğunuzda dikkat edilmesi gerek noktalar vardır.
  • Ritme uygun el ve ayak hareketlerini yapmak. ( Bu hareketler genellikle izleyerek öğrenilir)
  • Oynarken yapmanız gereken mimik hareketleri. (Mimik hareketleri genellikle gülme ve bakışlar üzerine kuruludur)
  • Eğer karşılıklı oynuyorsanız partnerinize ayak uydurmanız gerekmektedir.
  • Erkeklerde kollar daha açık bir durumdadır. Eller ve parmaklar ise duruma uygun hareket etmelidir.
  • Kadınlarda eller yukarı bakar ve 90^lik bir açı oluşturur. Erkeklere nazaran daha hareketlidir.
  • Erkeklerde göğüs biraz kabarık durur. Kadınlarda ise daha kıvraktır. Her ikisi de ritme uyum sağlar. Erkekler fazla sırıtmaz, kadınlar ise bakışları ve vücudu ile kendini gösterir, etrafındakileri mest eder.
  • Roman havası oynarken fazla sekme yapılmaz.
Birçok çeşidi ve türü bulunan roman havasında asıl önemli olan ritme uyum sağlamaktır. Ağır romanda biraz daha ağır ayak hareketleri ve kollarla çeşitli ağırlık ifade edilir. 9/8 roman havası ise daha hızlıdır. Mimiklerle ve vücut hareketleri ile etrafa ben buradayım denir. Unutulmaması gereken nokta vücudun kıvraklığını ritim ile birleştirerek etrafa göstermektir.
Alıntı ile Cevapla