Tekil Mesaj gösterimi
  #1  
Alt 10-17-2015, 11:36 PM
buse
 
Mesajlar: n/a
Standart Perdesiz Gitar Çalmak Nasıl Öğrenilir?



Gitarlar gövde ve sap kısımlarından oluşurlar. Özel yapım, iki veya daha fazla saplı gitarlar, elektro, akustik, klasik gitar türleri de dahil her gitarda temel yapı bu şekildedir. Perdeli ve perdesiz gitar arasındaki farklar bu gitarların sap kısımlarında yatar. Genel kanının aksine perdeli gitarlar, perdesiz gitarlardan türemişlerdir.
Perde, gitarın sapındaki birbirine paralel ve belirli sayıda yerleştirilmiş metallerin arasıdır. Bu metallerin her birine fret adı verilir. Her iki fret arası, bir perdeyi oluşturur. Gitarın eşiği ile fret arasındaki mesafeye göre, teldeki ses değişkenlik gösterir.
Gitarlarda perde olmasının sebebi, sesleri standart tam ve yarım notalar olarak çıkarmayı kolaylaştırmaktır. Normal, perdeli gitarlarda, bir perdede nereye basılırsa basılsın daima aynı ses elde edilir. Örneğin gitar 22 perdeli ise, bir telden en fazla 22 farklı nota çıkarılabilir.
Perdesiz gitarda ise böyle bir kısıtlama yoktur, sap kısmının heryerinde farklı bir ses elde edilir. Pratik olarak keman, viyola, ud gibi enstrümanlarda da deneyimlenebilir. Bu, perdesiz sap kullanılmasının sonucudur ve çeyrek notalar elde etmenin bir yöntemidir.
Aynı nota dizisi her iki gitar türünde de aynı şekilde çıkarılabilir. Fakat perdesiz gitardaki küçük ses kaymalarından dolayı notaya farklı bir ezgi yerleşir. Bundan ötürü blues, country, jazz ve mistik müzik tarzlarında kullanımını daha yaygındır. Belirli müzik tarzlarının haricinde kullanımı tercih edilmeyebilir. Kullanımı en yaygın olan perdesiz gitar türü ise, perdesiz bass gitardır.
Gitar eğitimi alanlar için perdesiz gitar çalabilmek, ilk etapta perdeler aynı yerinde duruyormuş gibi farzetmekle kolaylaşır. Perdeli gitarın sap kısmına fiziksel olarak hakim ve aşina olmak avantaj kazandırır. İstenilen notanın nereye basıldığında elde edildiği bilgisi, sürekli alıştırmaların da faydasıyla bir alışkanlık haline gelir. Tam sesleri rahatlıkla çıkarma çalışması yerine oturduktan sonra yarım sesler ve çeyrek sesler için de çalışma yapılmalıdır. Nota skalasını çok iyi bilmek her aşamada bilinçli öğrenme sağlar.
Daha önce gitar eğitimi almayanlar ise öncelikle klasik gitar eğitimi almalılar, tam - yarım sesleri iyi bilmeliler ve perdesiz gitar eğitimini tüm bunların üzerine inşa etmelidirler. Çeşitli perdesiz gitar metotları ve video - kitaplardan faydalanarak da kişi kendi kendine enstrüman öğrenebilir.
Alıntı ile Cevapla