Tekil Mesaj gösterimi
  #1  
Alt 10-26-2015, 10:43 PM
buse
 
Mesajlar: n/a
Standart Koşu Bandının Zararları



Her ne kadar sağlığa faydalı olması için kullanılsa da, koşu bantları bazı durumlarda sağlık için zararlı durumların ortaya çıkmasına yol açabilmektedir. Özellikle ayak ve bacak eklemlerinde yaşanabilen bu problemlerin sebebi ise genellikle yanlış koşu bandı seçiminden ve bilinçsiz egzersiz yapılmasından kaynaklanmaktadır.
Koşu Bandının Zararları Nelerdir?
Koşu bandı ile ilgili en önemli sorunlardan birisi, koşma esnasında bantta oluşan ayak darbelerinin etkisinin tepki olarak ayağa geri dönmesinden kaynaklanmaktadır. Bu durumun sebebi ise koşu bandının sert zeminli olmasıdır. Bu tür sert zeminli koşu bantlarında yapılan egzersizlerde özellikle diz eklemi zarar görebilmektedir. Bu durumun engellenmesi içinse tartan, yani esnek zeminli koşu bandı modelleri üretilmiştir. Bu tip koşu bantları, egzersiz sırasında oluşan darbeleri emerek yumuşattığı için, eklemelerde bu tarz problemlerin yaşanma olasılığını oldukça düşürmektedir. Bu sebeple özellikle hafif tempolu yürüyüşler yerine daha yüksek tempolu egzersizleri tercih edenlerin mutlaka tartan zeminli koşu bantlarını tercih etmeleri gerekir.
Koşu bandının esnek zeminli olması durumunda da dikkat edilmesi gereken bazı noktalar vardır.
Koşu bandı üzerinde kesinlikle ayakkabısız bir şekilde egzersiz yapılmamalı, egzersiz için hafif, rahat ve yumuşak bir spor ayakkabısı seçilmelidir. Egzersiz süresi abartılmamalıdır. Uzmanlar tarafından koşu bandında yapılacak egzersizlerin başlangıç safhalarında 20-30 dakikayı geçmemesi, ilerleyen safhalarında ise 45 dakikayı geçmemesi gerektiği vurgulanmaktadır. Uzmanlar aynı zamanda bu egzersizlerde koşu ve yürüyüşün birlikte (10 dk yürüyüş, 20 dk koşu gibi) planlanması gerektiğini belirtiyorlar.
Koşu bandındaki egzersize başlanmadan önce mutlaka ısınma hareketleri yapılmalıdır. Koşu bandı egzersizine düşük hızda başlanmalı ve hız kademesi yavaş yavaş yükseltilmelidir. Koşu bandında egzersiz esnasında dik durulmalı, karşıya bakılmalı, bandın kolları tutulmamalı ve eğim %8’in üzerinde ayarlanmamalıdır.
Eğer bu durumlara dikkat edilmezse koşu bandının bilinçsiz kullanımından dolayı ayak, bilek, omurilik, kalça ve sırtta, kıkırdak ve kas dokunun hasar görmesinden lif kopmasına kadar çeşitli rahatsızlıkların yaşanması söz konusu olabilir.
Alıntı ile Cevapla