Tekil Mesaj gösterimi
  #1  
Alt 11-15-2015, 07:23 PM
buse
 
Mesajlar: n/a
Standart Nasıl Bisiklet Sporcusu Olunur?




İki tekerlekli bisikletin gelişmesiyle ortaya çıkmış olan spor dalı bisiklet sürmenin giderek yaygınlaşmasıyla daha da gelişmiştir.
Bisiklet sporunun yüz yılı aşan geçmişi vardır. Yaygınlaşan bisiklet kullanım alanları sonucu bisiklet yarışları da çeşitlilik göstermektedir. Amatör sporcu ve profesyonel sporcular için çeşitli yarışmalar vardır. Başlıca yarışlar yol yarışları, pist (voledrom) yarışları, dağ bisikleti yarışları, BMX yarışlarıdır. Türkiye'de bisiklet yarışları Türkiye Bisiklet Federasyonu ve Uluslararası Bisiklet Birliği tarafınca belirlenir. Olimpiyatlarda boy gösteren bu spora profesyonel sporcuların tamamı katılabilir. İstisna olarak kadınlar sadece yol yarışlarına katılabilirler.
Pist (Voledrom) Yarışları: Oval biçimdeki pistlerde yapılan yarışlardır. 500-1000 metre arası kısa mesafe sayılır ve bu mesafelerde hız yarışları yapılır. Sürat yarışlarında bisikletçi 65 km hıza kadar ulaşabilir. 4000-5000 metre takip yarışıdır. 5 km, 10 km, 20 km zamana karşı yapılan yarışlar orta mesafe yarışı sayılır. Bu yarışmalarda kullanılan bisikletler konfordan ziyade maksimum hıza ulaşmak için üretilmişlerdir.
Dağ Bisikleti Yarışı: Olimpik ve maraton yarışı çeşitleri vardır. Olimpik dağ bisikleti yarışı 5 km - 9 km uzunluğunda belirlenen parkurlarda yapılır. Parkur engelli arazi olabilir ve asfalt yol tüm alanın yüzde on beşini geçemez. Teknik iniş ve tırmanma bölümleri içerir. Dağ bisikleti maraton yarışları ise 90 km üzeri alanlarda yapılır. Bu yarışmalarda kullanılan bisikletler ise gereksiz aksesuarlardan arındırılmış ve sağlamlığı arttırılmış olarak üretilir.
Amatör olarak bisiklet kullanmanın trafik kurallarına uymak dışında çok fazla kuralı yoktur. Bisikletçi eğer yarışmacı olmak istiyorsa her türlü hava şartlarında düzenli antrenmanlarını yapmalı ve sürüş tekniklerini geliştirmelidir. Profesyonel anlamda bisiklet sporcusu olmanınsa birkaç adımı bulunmaktadır.
  • Bireysel veya kulüp sporcusu olarak lisansa sahip olmak ilk şarttır. Bu lisans Gençlik ve Spor Bakanlığı'na bağlı il müdürlüklerinden kimlik fotokopisi, vesikalık fotoğraf ve sağlık raporu ile alınabilir.
  • Lisans alındıktan sonra Türkiye Bisiklet Fedarasyonu'na başvuruda bulunarak (UCI) Uluslararası Bisiklet Birliği sertifikası için başvuru yapılır.
  • Sertifika alındıktan sonra resmi olarak yarışmalara katılmaya hak kazanılır. Yarışmalara katılım için yarışmaya katılabilecek sağlık durumunda olmak, güvenlik ekipmanlarına uygun bir bisiklete sahip olmak gibi koşulları yerine getirmek gerekmektedir.
Alıntı ile Cevapla