Tekil Mesaj gösterimi
  #1  
Alt 11-25-2015, 07:17 PM
buse
 
Mesajlar: n/a
Standart Artikülasyon Bozukluğu Nasıl Geçer?




Sesletim sorunu olarak da adlandırılan artikülasyon bozukluğu bebeksi konuşma özelliğinin devam ettiği 4-5 yaşlarında kendisini göstermeye başlar. 'R, T' gibi seslerin farklı sebeplerden dolayı teleffuz edilememesi, yanlış söylenmesi şeklinde kendisini gösteren bu rahatsızlık, yetişkinlerde de görülebilmektedir. Eğitim sürecini, sosyal ve iş hayatı olumsuz etikeleyen artikülasyon bozukluğunun tedavisi için mutlaka bir Dil ve Konuşma Bozuklukları uzmanına başvurmak gerekmektedir.
Artikülasyon bozukluğunu gidermenin yolu ağız organlarını iyi kullanmaktan geçmektedir. Çene ve dille yapılacak basit egzersizler tedavi sürecini hızlandıracaktır. Bu egzersizlerin ayna karşısında yapılması oldukça önemlidir çünkü böylece konuşma organlarının nasıl hareket ettiği daha iyi anlaşılacaktır.
Çeneyi çok kullanmamak artikülasyon bozukluğunun en belirgin özelliklerindendir. Dilin hareket esnekliğini kazanması için çenenin çok iyi kullanılması gerekmektedir. Bunun için basit çene hareketleri yapılabilir. Örneğin ayna karşısında çene, aşağı yıkarı şekilde açılıp kapatılmalıdır. Bu sırada çene bağlantı noktalarından tuhaf sesler gelebilir. Bu, çene tebelliğinin bir göstergesidir ve yapılacak egzersizler ile bu tembelliğin de önüne geçilecektir.
Artikülasyon bozukluğunu gidermenin diğer bit yolu da çene açma - kapama egzersizlerini takiben ağız içi dil hareketleri yapmaktır. Dil, ile ağzın içinde daire çizilmeli ve bu hareket ters yönde de tekrar edilmelidir. Dışarı çıkarılacak olan sağa sola, yukarı aşağı doğru da hareket ettirilerek dil tembelliği azaltılmalıdır. Bu egzersizler ayna karşısında tek başıan rahatlıkla yapılabilecek türdendir ve hem çene hem de dil tembelliğini giderme noktasında son derece etkilidir.
Artiküslayon, yani boğumlanma bozukluğunu gidermek için metinler üzerinde de okuma çalışma çalışmaları yapılmaktadır. Söz konusu okumalarda, okuma hızı düşürülür ancak abartılı bir okuma gerçekleştirilir. Bu aşamada tekerlemeler de devreye sokulmaktadır. Öyle ki artikülasyon bozukluğunun giderilmesinde tekerlemeler büyük önem taşımaktadır. Çünkü tekerlemeler farklı seslerin vurgulanması üzerine kurulmaktadır.
Diksiyon ve güzel konuşma üzerine hazırlanan kitaplardaki egzersizlerden faydalanarak yaşanan artikülasyon bozukluğunu düzeltmek mümkündür. Bu kitaplarda yer alan okuma metinleri ve tekerleme önekleri de bğzumlanma sorununun giderilmesini hızlandıracaktır.
Diğer yandan uzmanlar, artikülasyon bozukluğunun tedavisinde ailenin de gönüllü olarak tedaviye dahil olmasını istemektedir. Bazı egzersizler belirli bir sayıda yapılmalıdır ve buna tedavi edilen kişiyle aile bireylerinin de dahil olması istenmektedir.
Alıntı ile Cevapla