Tekil Mesaj gösterimi
  #1  
Alt 12-14-2015, 12:00 AM
buse
 
Mesajlar: n/a
Standart Beyin Gözünün Kararlarımıza Etkisi



Beyin gözünün olduğunu unutma, çünkü kararlarını etkilemesi için, bir şeyleri illaki gözünle görmene gerek yok.
Etrafına bir bak, ne görüyorsun? Tahmin ettiğinden daha fazla şey değil mi? İşte bu sırf senin ‘beyin gözün’ sayesinde. Yani sen farkında olmasan bile, senin etrafındaki şeylerin farkında varan.
Psikoloji üzerinde şu aralar doktorasını yapmakta olan Laura Cacciamani, nin de bulguları bu yönde. O da aynı şekilde, beynin bilinçaltına aslında, biz farkında olmasak da kararlarımızı ve davranışlarımızı etkilediğini göstermekte.Aynı zamanda bunun evrensel ve evrimsel bir his olduğunu yani ilk insandan şu ana kadar ki bütün insanların, aynı süreçten geçtiğini ekliyor.
Cacciamani, beynin etrafındaki şeyleri anlamlandırmak için, ortamları yokladığını, sen bir işe odaklansan dahi, beyninizin aynı zamanda bütün duyularıyla tetikte olduğunu ve bu sürecin bizim farkında olmadan işlediğimizi belirtmekte.
Cacciamani bu durumu bir deneyiyle destekliyor. Cacciamani denekleri, önce bilgisayar başında ekranda beliren objeleri yapay ve doğal olarak adlandırmalarıni istiyor. Mesela yaprak ‘doğal’ halat ‘yapay’ gibi.
Ekranda nesneler belirirken, tabi ki deneklerin haberi olmadan aynı zamanda arka planda bazı objeler siyah bir siluet şeklinde belirmekte. Ve denekler cevaplarını ‘yapay’ doğal’ şeklinde vereceklerine, bazı obje isimlerini söylediklerini fark etmişlerdir. İşte bu beynin biz görmesek bile , diğer nesnelerin varlıklarından, siluetlerden etkilendiğinin kanıtıdır.
Alıntı ile Cevapla