Tekil Mesaj gösterimi
  #1  
Alt 04-24-2016, 08:38 PM
buse
 
Mesajlar: n/a
Standart Yapay Rahim (Co-Culture) (Ko-Kültür)

1 ) Yapay rahim ( Co Culture ) nedir?
Rahmin iç kısmına yerleştirilen dokuya yapay rahim (co culture ) ismi verilir. Doğal yollar sayesinde bir türlü hamileliği elde edemeye kadınlar bu yöntem sayesinde hamile olmayı deneyerek istedikleri hedefe ulaşabilirler. Çok sayıda yöntemi bulunan tüp bebek tedavilerinin her biri, birbirinden farklı metod ve yöntemler ile adaylara uygulanır. Gelişen teknolojiler ile beraber, yaşanan aksaklıkların sebebi her ne olursa olsun farklı formüller ile tüp bebek tedavisi yapılması mümkün olmaktadır.
Çok sayıda çift, normal yollar ile hamile olabilmeyi isterler. Bu ise, bir takım problemler sebebi ile pek mümkün olmadığı zaman, değişik tedavi yöntemlerinin uygulanması ile hamilelik tedavisi gerçekleştirilir. Bu tedavilerin arasında, son zamanlarda en çok yaygınlaşanlardan biri yapay rahim ( co culture ) uygulamasıdır. Bu uygulamadan mutlu sonuçlar alan ve yüzleri gülen çok sayıda kişi bulunmaktadır.
2 ) Tüm tüp bebek laboratuvarlarında co-culture yöntemi uygulanıyor mu?
Günümüzde bu yöntem, her geçen gün hızla yaygınlaşan bir tedavi yöntemi haline gelmiştir. Ancak bütün laboratuvarlar bu yönteme gerek duymazlar. Bunun birkaç adet sebebi bulunmaktadır.
Bu yöntem ile sağlanan başarı yüzdesi yüksek olduğu için, co-culture yöntemine ihtiyaç duymazlar. Tedavisi sağlanan aileler açısından, biraz masraflı bir yöntem olabilir. Laboratuvar ekibi için de tecrübe gerektiren bir yöntemdir. Şuan için daha bütün dünya çapında genel kabul gören ve mutlaka uygulanması gereken bir yöntem değildir.
3 ) Hangi hastalar co-culture yönteminden yararlanabilirler?
Co-culture yöntemi, az önce de ifade ettiğimiz gibi şuan için dünya çapında yaygın olarak uygulanan bir üreme yöntemi değildir. Daha çok, önceki uygulamalarında başarısızlık ile karşılaşmış olan hastaların tekrarlayan uygulamalarında başvurulan alternatif bir yöntemdir. Örneğin, 40 yaş ve üzeri kadınlar, yüksek FSH hormon düzeyi olan kadınlar ve verilen ilaçlara karşı yumurtalık cevabının zayıf olduğu kadınlarda uygulanması tercih edilir.
4 ) Yapay rahim uygulamaları gerekebilecek durumlar nelerdir?
Bütün hastaların kısırlığında yapay rahim uygulanması düşünülmez. Her hasta anatomik bir şekilde ve rahatsızlıkları bazında değerlendirme altına alınmaktadır. Hasta açısından en doğru kararı, bu konuda uzman ve tecrübe sahibi olan doktorlar verebilecektir. Ancak genel olarak tüp bebek tedavilerinde yapay rahim uygulaması gerekebilecek kişiler ise;
  • 40 yaşından daha fazla olan anne olmak isteyen adaylar
  • FSH değeri olağandan çok yüksek olan kişilerde düşünülebilir
  • Tüp bebek daha önce denenmiş ve rahme ait sıkıntılardan kaynaklı nedenlerden başarı sağlanamamış anne adayları için denenebilir
  • Medikal tedaviye cevap vermeyen ya da kısmen cevap verip tedavide bir türlü aşama kaydedilemeyen hastalar için yapay rahim uygulaması düşünülebilecektir.


5 ) Co-culture yöntemi ile alakalı yapılan bilimsel tartışmalar nelerdir?
Co culture alanında 2 farklı düşünce yapısı bulunmaktadır. Bu düşünceler;
Birinci düşünce şekli, tüp bebek uygulanan bazı hastalar için faydalı olabileceğini, bu yöntem sayesinde hamileliğin daha kolay bir şekilde elde edilebileceğini savunmaktadır.
İkinci düşünce şekli ise, bu yöntemin hangi mekanizma ile hastaya fayda sağladığı tam anlamı ile bilinmediği için, sağlanmış olan tedavi başarısının gerçek olarak co-coluture yönteminden kaynaklanıp kaynaklanmadığının bilinmemesi nedeniyle, biraz şüphe ile karşılamak şeklindedir.
6 ) Co-culture yöntemi ile yapılan tüp bebek tedavi sonuçları nasıldır?
Bu konuda yayınlanmış pek çok bilimsel raporlar bulunmaktadır. Yapılan bir çalışmada co-culture yöntemi ile embriyoların yaklaşık % 68 oranında gelişmiş aşamaya (blastosist) ulaştıkları ve bu embriyoların nakil edildiği hastalarda ise yaklaşık % 50 civarında hamilelik oranları bildirilmiştir. Aynı şekilde, bu yöntem sonrasında dondurulmuş ve çözülmüş embryo transferleri ile de yüksek hamilelik oranlarının sağlandığı da bildirilmiştir. Ancak bütün araştırmacılar, yüksek başarı oranlarına ulaşıldığını bildiren bu raporları desteklememektedirler.
Alıntı ile Cevapla