Tekil Mesaj gösterimi
  #1  
Alt 04-29-2016, 08:57 PM
buse
 
Mesajlar: n/a
Standart Polip Kısırlığa Yol Açar mı?




1 ) Polip nedir?
Polip, rahim ağzında veya rahim içerisinde yer edinen, et benine benzeyen patolojilere verilen isimdir. Polipler genelde selim ( iyi huylu ) tümörlerdir. Rahim ağzında ve içerisinde tek veya birden çok şekilde görünebilmektedir.
2 ) Polip belirtileri nelerdir? Polip kısırlığa sebep olur mu?
Polipler daha çok herhangi bir belirti vermeyen tümör çeşitlerindendir. Genel olarak tesadüf eseri veya jinekolojik muayene eseri teşhis edilirler. Bazı kadınlarda adet kanamalarının uzun ve pıhtılı bir şekilde meydana gelmesi halinde de, polipin bulunduğundan şüphe edilir. Adet dönemi dışında meydana gelen kanamalarda da polip varlığı değerlendirilmektedir.
Polipler bazı vakalarda kısırlığa sebep olabilmektedir. Polip rahim içinde yer edinerek, meydana gelebilecek embriyonun tutunmasına engel olabilir.
3 ) Polip tanısı nasıl konulur?
Polip tanısı, daha çok ultrason muayenesi ile konulmaktadır. Ultrason muayeneleri esnasında rahim içini çevreleyen dokunun, düzensiz ve ince olmaması halinde, polipten şüphelenilir. Durum böyle olunca da, SHG olarak ifade edilen bir yöntem sayesinde de tanı konulabilir. SHG yöntemi ile beraber, rahim ağzından girilerek katater desteği ile rahmin iç kısmına serum verilir. Rahim içine verilen serum, rahim içinin genişlemesine yardımcı olarak, orada bulunan poliplerin daha da belirginleşmesine yardımcı olur. Bu yöntem ile beraber başarının elde edilememesi halinde, histeroskopi yöntemi ile kesin tanı konulabilmektedir.
4 ) Polip tedavisi nasıl yapılır?
Çok küçük, herhangi bir belirtiye sebebiyet vermeyen ve kısırlık problemi oluşturmayan poliplerin tedavisi amacı ile progesteron tedavisi uygulanabilmektedir. Ancak polip tedavi etmek amacı ile genel olarak cerrahi müdahaleler kullanılmakta ve bunun sonucunda da başarı sağlanabilmektedir.
Tedavi amacı ile kullanılan histeroskopi yöntemi ile beraber, polipler kesilerek bulundukları yerden temizlenmektedir. Poliplerin temizlenme işlemi, histeroskopi veya ofis histeroskopi yöntemi ile uygulanmaktadır. Histeroskopi ile tedavi olan bir hasta, aynı gün içerisinde hastaneden taburcu edilmektedir. Poliplerin kansere dönüşme ihtimali çok az olduğu halde, rahim içerisinden çıkartılan parçalar incelenmek için patolojiye yollanır.

Alıntı ile Cevapla