Tekil Mesaj gösterimi
  #1  
Alt 05-13-2016, 12:01 AM
buse
 
Mesajlar: n/a
Standart Takvim Yöntemi Ve Vajinal Duş



Takvim yöntemi, eski zamanlardan beri kullanılan bir yöntemdir. Takvim yöntemi sayesinde gebe kalınabilecek en riskli günler hesaplanır. Böylece o günlerde cinsel ilişkide bulunmayarak gebelikten korunmaya çalışılır.
Bu yöntemin gebelikten koruyuculuğu yüksek değildir. Takvim yöntemiyle doğum kontrollerini sağlayan çiftlerin bir sene içinde gebelik ile karşılaşma riski %30’dur.
Takvim yöntemi, tıbbi olarak ‘’ doğum kontrol yöntemi’’ olarak kabul edilmez. Geleneksel bir yaklaşımdır.
Adet dönemindeki günlerde ve adetten önceki birkaç gün, gebe kalma riski düşüktür. Ancak gebe kalma olasılığı her zaman mevcuttur.
Takvim yönteminin basit bir yöntem olması,ekonomik olarak çiftleri zorlamaması sebebiyle birçok çift tarafından kullanılan bir yöntemdir. Ancak gebelikten koruyucu özellikleri; doğum kontrol hapları, spiraller, alık iğneler gibi yöntemlerle kıyaslanamayacak kadar düşüktür. Hiçbir doğum kontrol yönteminin yüzde yüz koruyuculuğu olmadığı ele alırsa, takvim yönteminin koruyuculuğunun ne kadar az olduğu anlaşılabilir.
Takvim yöntemi nasıl uygulanır?
Bir kadının en doğurgan olduğu ve gebelik için en uygun olduğu günler yumurtlama günleri ve yumurtlamadan önceki üç gündür. Gebe kalmak isteyen çiftler çoğunlukla bu günlerde cinsel ilişkide bulunur. Sperm hücreleri bu üç gün süresince kanalda bekleyebilir. Yumurtlama olduktan sonraki 24 saat içinde de yumurta hücresine ulaşabilir ve döllenme gerçekleşebilir.


Geçmiş zamanlardan günümüze kadar kadınlar gebelikten korunmak için cinsel ilişkiye girdikten sonra vajinalarını yıkarlar. Bu şekilde de gebelikten korunacağını düşünürler. Bu yönteme vajinal duş adı verilir.
Bu yöntem, eski zamanlarda daha yaygın olarak kullanılsa da günümüzde hala kullanılmaktadır. Ancak gebelikten koruyuculuğu olmadığı gibi, vajinanın hijyeni için de oldukça zararlıdır. Sperm hücreleri zaten boşalmadan hemen sonra rahim ağzında bulunurlar. Vajinanın yıkanması durumunda bile sperm hücreleri çoktan rahim ağzını geçmiştir ve tüplere doğru yol almıştır.
Bu yöntemin gebelikten koruyucu özelliği yoktur. Gebelik riskine davetiye çıkarması dışında, vajinal duş sebebiyle, tekrarlayan enfeksiyon riskinde de artış meydana gelir.
Vajina; su, sabun ya başka ürünlerle yıkanmamalıdır. Vajinanın iç örtüsü bu bölgeyi muhafaza eden özel flora ve salgılarla kaplı vaziyettedir. Vajinal duş sebebiyle bu doğal örtü ortadan kalkar. Bu sebeple de enfeksiyona açık hale gelen vajina, kötü kokulu akıntı ve enfeksiyon gibi sorunlara yol açar.
Vajinanın su haricinde özel solüsyonlar, oksijenli sular, sirkeler gibi maddelerle yıkanması da oldukça zararlıdır. Vajina, kendi kendini temizleyebilen bir organdır. Vajinanın doğal ortamı bozulmamalıdır.
Alıntı ile Cevapla