Tekil Mesaj gösterimi
  #1  
Alt 05-20-2016, 10:54 PM
buse
 
Mesajlar: n/a
Standart Bebeklere Ne Kadar Su Verilmeli?



Su tüketimi hiç şüphesiz her çocuğun yaşına, cinsiyetine, kilosuna, boyuna ve aktivite durumuna göre değişiklik gösterir. Vücutta normal sıvı dengesinin korunması amacı ile alınması gereken sıvı ihtiyacını vücut yüzeyine, harcanan kaloriye ve hatta mevsime göre değişir.
Ortalama olarak:
• 6 ay ile 12 ay arasında: 30-100 cc
• 1 yaş ile 3 yaş arasında: 300-600 cc
Çocuğunuzun bezinin ıslaklığını veya tuvalete gitme sıklığını düzenli bir şekilde takip edin. Çocuğunuzun yeterli su tüketip tüketmediğini anlamanın en pratik yolu budur. Çocuğunuzun ortalama 2 saatte bir tuvalete gitmesi halinde, idrarın yoğunluğu da normalse, bu çocuğunuzun vücudunda yeterli oranda su olduğu ifade eder. Bebeklerde ise, bu sayı gün içerisinde ortalama 6 bez harcanması vücutta yeterli su olduğunun önemli bir göstergesidir.
2 ) Anne sütü alan bebeğe, su verilmez diye yaygın bir kanı var. Bu durumun istisnaları var mıdır?

Anne sütü ile beslenen bebeklerde; sütün yeterli olması durumunda, çocuk yeterli kilo alabiliyorsa süt ile birlikte su vermenize gerek yok. Su, bebekleri hasta edeceği için değil, midelerini boşuna su ile doldurmak yerine, susuzluklarını anne sütü ile gidermek istendiği için meme emen bebeklerin ( ilk 6 ay ) su içmeleri tavsiye edilmemektedir. Ama çocuk hasta ise veya özel bir durumu bulunuyorsa, mama eklenmiş ise veya ek gıda alıyorsa o zaman çocuğa muhakkak su verilmesi gerekir. Bazen ailelere su tavsiye ettiğimiz zaman, “anne sütü alıyorken su verilmez ki” gibi bir inanış ile beraber, verilmesi gerekene de vermek istenmeyebiliyor. Bu durumun önüne geçebilmek için, altını çizmek lazım.

3 ) Ek gıda alan bebeklere su verme miktarı ne olmalı?

Anne sütüne eklenmiş, meyve, sebze, katı gıda gibi ek gıda alanlara da mutlaka su vermek lazım. İlk 6 ay içinde bir bebek olması halinde ve hem anne sütü hem de mama ile besleniyorsa, o zaman çok fazla su vermeye gerek yok. Mamalardan sonra birkaç kaşık su vermek, günlük yaklaşık 40 cc ile 50 cc arası su tüketmeleri yeterli olabilir.
Burada hem anne sütü, hem mama alan bir bebeğin, kabızlık yaşamaması halinde ise, sıvı alımının yeterli olduğunu düşünebiliriz. Olurda kabızlık durumu ortaya çıkarsa, o zaman su tüketimini artırmak gerekecektir.


4 ) Hastalık dönemlerinde su tüketimi nasıl olmalıdır?

Daha çok ateşli hastalıklar, su tüketimini ciddi anlamda artırır. Hastalıkta vücut su tüketiyor, ateşi düşürürken ter ile atıyoruz. Sıvı tüketimimiz, kalp atım hızımız ve tüm vücut döngümüz hızlandığından dolayı da, su tüketimimizi muhakkak arttırmak gerekiyor. Genellikle de ateşli hastalıklarda, özellikle de yaz ayları ise ve ishal de eşlik ediyorsa, günlük su ihtiyacı %100 artabilir. Böyle dönemlerde çocuğun idrar miktarını annenin düzenli bir şekilde takip ve kontrol etmesi gerekir. Bezini uzun süredir ıslatmamış ise veya tuvalet ihtiyacını hiç söylemiyorsa mutlaka az sıvı aldığını düşünmek gerekir.
5 ) Çocuklar günde ortalama ne kadar su tüketmelidir? Yaşa göre miktar değişim gösterir mi?

Çocukların su tüketme ihtiyaçları, yaş ve kilo ile alakalı bir şekilde değişim gösterir. 1 yaşında olan bir çocuk, yaklaşık 10 kg ağırlığında olur ve su ihtiyacı ise günlük 1000 ml’dir. 12 yaşında ve 30 kg ağırlığında olan bir çocuğun su ihtiyacı ise, 1500 ml’dir.
Alıntı ile Cevapla