Tekil Mesaj gösterimi
  #1  
Alt 05-26-2016, 11:29 PM
buse
 
Mesajlar: n/a
Standart 1-2 Yaş Arası Bebekler Ne Gibi Davranışlar Sergiler?



Artık bir yaşına basan bebeğinizin; yürümeye başlamasından itibaren bebeklikten çocukluğa geçiş aşamasına geçer. Bu aşamada anne ve babaya eskisinden daha çok sorumluluk binmektedir.
Bebeğiniz yürümeyle beraber merak etmeye başlar!
Artık yürümeye başlayan ve yavaş yavaş özgürlüğünü kazanan bebeğiniz daha çok merak etmeye başlar. Fark edebildiği her noktayı araştırmak isteyen bebeğiniz, çekmeceleri karıştırabilir, eşyaları incelemeye başlar. Şayet onu bir mağaza götürürseniz bir anda yanınızdan ayrılmaya çalıştığını fark edebilirsiniz.
Artık bebeğiniz evi gezmeye başlıyor!
Yürümeye başlaması ile beraber bebeğiniz her odayı gezmek isteyebilir. Bu durumda da tehlike çanları çalabilir. Anne ve babalar bu aşamada sürekli bebeğini kollamalıdır. Şayet eviniz ilk katta ise pencereden dışarıda ne olduğunu merak eden bebeğiniz tehlikeli durumlarda kendini bulunabilir. Bu noktada bebeğinizi sınırlamak yerine evi bebeğinize göre yeniden düzenlemeniz daha sağlıklı olacaktır. Eşyalarınızı ve odalarınızı kilitmeler yerine kendisine zarar verebileceği durumları ortadan kaldırın. Aksi halde çocuğunuz daha çok meraklanacak ve keşfetmek için daha sabırsız olacaktır. Bu durumda da daha zor durumlar meydana gelebilir.
Çocuğunuza karşı baskıcı olmayın!
Yürümeye başlaması ile beraber evde bazı kurallar söz konusu olabilir. Bu noktada anne ve babalar sabırlı olmalıdır. Bırakın eşyalarınızı yere atsın, araştırsın ve keşfetsin. Bu dönemler çocuğun oldukça önemli dönemleridir. Kendini tehlikeye atmayı sürece çok fazla kuralcı olmayın.
Çocuğunuzun özgüvenini kırmayın!
Bu yaşlardaki çocuklar her şeye ‘’ben yapabilirim!’’ düşüncesi ile başlarlar. Bu notkada ‘’hayır sen çocuksun, yapamazsın!’’ demeniz yetişkinlik dönemi için oldukça olumsuz etki edecektir. Şayet kendi istediklerini yerine getirmeniz için ısrar ediyorsa ve yapmak istediği çocuğunuz için tehlikeli ise ona mantıklı açıklamalar yapın. Bu dönem çocuğunuzun becerilerini geliştirmesi ve yeteneklerini denemesi için en uygun dönemdir. Bu sebeple emir vermeden, iletişim kurmaya çalışarak onunla anlaşmaya varmayı deneyin.
Endişelenmeyin!
Çocuğunuz üstünü kirletebilir, evi dağıtabilir. Bu yaşlarda bu gibi durumlar normaldir. Endişelenmeyin, korkmayın. Bu noktada iradeli ve kararlı durun. Anne ve babanın kaygılı olması ve bunu çocuğa belli etmesi, çocuğun gelişimini olumsuz etkileyecektir. Bu noktada bir süre sonra çocuğunuz da korkmaya ve endişelenmeye başlayacak. Bu sebeple de kendine ola güveni azalacaktır.
Oyun oynamayı ihmal etmeyin!
Bu dönemde çocuklarla oynana oyunlar gelişimin bir parçasıdır. Oyuncaklar yaşına ve gelişimine uygun olarak tercih edilmelidir. Bazen oyuncaklar dışında siz de oyunlar üretebilirsiniz.
Bu yaşlarda dikkat oldukça dağınıktır. Bu sebeple bir oyuncaktan diğerine hemen dikkati dağılabilir. Anne ve babanın da oyuna eşlik ettiği zamanlar ise en değerli zamanlardır. Bu aşamada ebeveynler çocuklarına rehberlik görevi görmelidir. Oyunun nasıl oynandığını anlatmalıdır.
Çocuklar için düzen çok önemli!
Çocuğunuzun mutlaka yemek yeme ve uyuma saatleri düzenli olmalıdır. Oyun saatlerini de aynı şekilde düzene oturtmalısınız. Kafası çok karışık olan ve her şeye heyecanla bakan çocuğunuzun hayatında düzenli saatler olması onun sakinleşmesine yardım edecektir.
Ona ufak sorumluluk verin!
Çocuğunuzun yapabileceği görevler vererek sorumluluk sahibi olması için en önemli adımlardan birini atın. Eşyalarını dağıtmasına izin verin ancak daha sonra toplamasını sağlayın. Bu sayede hem merak duyguları giderilmiş olacak hem de sorumluluklarını yerine getirerek gelişimi daha sağlıklı tamamlanacaktır.
Alıntı ile Cevapla