Tekil Mesaj gösterimi
  #1  
Alt 11-27-2014, 09:04 AM
buse
 
Mesajlar: n/a
Standart Doğum sonrası depresyon rehberi

9 ay beklediğiniz ve hayaliniz kurduğunuz an geldi, bebeğinizi kucağınıza aldınız. Çok mutlu hissedeceğinizi düşünürken depresif bir ruh halinde misiniz? Yalnız değilsiniz…










Yeni annelerin %80’inde doğum sonrası endişesi görülür. Bu duygusal dönem doğumdan hemen sonraki gün veya sonraki haftalarda ortaya çıkabilir. Biraz yardım ve dinlenme ile bu durumun üstesinden kolayca gelinebilir. Ancak duygusal çöküntü 2 haftadan fazla sürdüyse ciddi bir sorunla karşı karşıya olabilirsiniz.

Doğum sonrası depresyonunda olabilir miyim?

Bu soruya doktorunuza kolayca cevap verebilir. yeni annelerin %10-15’lik kısmı klinik depresyon, anksiyete ve obsesif kompulsif bozukluktan muzdarip olabilir. Kendinizi veya bebeğinizi incitme isteği filizleniyorsa, bebeğinize bakamayacağınız düşüncesindeyseniz mutlaka doktor yardımı almanız gerekir.

Doğum sonrası depresyonu nedir?

Doğum sonrası depresyon, doğumdan sonraki 2 ay içerisinde herhangi bir zamanda görülebilir. Belirtileri:

- Huzursuzluk veya aşırı duygusallık
- Odaklanma sorunu
- Anksiyete veya endişe
- Ağlama nöbetleri
- Öfke
- Üzüntü, umutsuzluk, suçluluk gibi olumsuz hisler
- Genelde hoşlanılan aktivitelerden zevk almama
- Uyku sorunları
- Yorgunluk
- İştah değişiklikleri
- Baş, mide, kas ve sırt ağrısı


Doğum sonrası anksiyete nedir?

Doğum sonrasında yoğun endişe ve panik hali söz konusu ise doğum sonrası anksiyete bozukluğu söz konusu olabilir. Yapılan araştırmalar yeni annelerin %10’unda doğum sonrası anksiyete bozukluğu görüldüğünü gösteriyor.

Belirtiler genellikle doğumdan sonraki ilk 2-3 hafta içinde ortaya çıkıyor. Ancak rahatsız edici boyuta gelmesi birkaç hafta daha alabiliyor. Belirtileri:

- Aşırı endişe ve huzursuzluk
- Nefes darlığı
- Göğüs ağrısı ve rahatsızlığı
- Boğulma hissi
- Baş dönmesi
- Ellerde ve ayaklarda karıncalanma
- Titreme nöbetleri
- Aşırı terleme
- Baygınlık
- Ateş basması veya üşüme
- Ölüm, çıldırma ve kontrolü kaybetme korkusu


Postpartum obsesif-kompulsif bozukluk nedir?

Doğum sonrasında şiddet içerikli şeyler düşünüyorsanız postpartum obsesif-kompulsif bozukluk söz konusu olabilir. Bu düşünceler genellikle doğumdan sonraki haftalarda ortaya çıkar. Genellikle bir şekilde bebeğinize zarar verme isteği görülür.

Hastalığa sahip anneler boğulacağı korkusuyla bebeğini yıkamaktan, biri ona zarar verecek düşüncesiyle bıçakları ortada bırakmaktan çekinir. Bu tür düşüncelere karşı kendinizi yakın hissediyorsanız acilen tıbbi yardım almanız gerekmektedir. Çünkü şiddete meyilli olma durumu postpartum psikozun belirtisidir. Çok nadir görülen postpartum psikoz halüsinasyon, paranoya, aşırı düşünceler ve intihar girişimleriyle ilişkilendirilir. Postpartum psikoz hemen tedavi edilmezse bebek ve annenin hayatı tehlike altına girebilir.


Doğumdan sonra görülen depresyonun sebebi nedir?

Doktorlar tek bir sebep olmadığı yönünde hemfikirdir. Ancak genellikle hormonal, biyokimyasal, çevresel, psikolojik ve genetik faktörlerin bir kombinasyonu sonucu bu rahatsızlıklar ortaya çıkmaktadır. En etkili sebeplerden biri de hamilelik boyunca görülen depresyondur.


Doğum sonrası depresyon riski nelere bağlıdır?

Bazı anne adaylarının doğumdan sonra bu rahatsızlıkla karşılaşması diğerlerine göre daha yüksek ihtimaldir. Risk grubundakilerin özellikleri şu şekilde sıralanabilir:

- Özellikle hamileliğin son 3 ayında görülen yoğun depresyon hali
- Önceden depresyon veya anksiyete geçirmiş olmak
- Ailede depresyon veya anksiyete geçmişinin olması
- Evlilik sorunları
- İş kaybı gibi finansal sorunlar
- Çocuk bakım stresi
- Yetersiz sosyal destek
- Sorunlu bir çocukla ilgilenmek durumunda kalkmak
- Düşük özgüven
- Planlanmamış veya istenmeyen hamilelik
- Bekar olmak
- Düşük sosyoekonomik statü

Bu faktörlerin doğum sonrası depresyon ve anksiyetenin sebebi olmadığını unutmayın. Bu özellikleri taşıyan annelerin büyük bir kısmı hiçbir sorun yaşamadan hamilelik ve yeni annelik sürecini atlatmaktadır.

Nasıl başa çıkılabilir?

Uzman yardımının yanı sıra çevrenizden yardım görmek çok önemlidir. Ayrıca kendi hayatınızı da belirli bir düzene sokmanız gerekir. Böyle bir sorunla karşılaştığınızda kendinize iyi davranmalı, gereksiz sorumluluklar almaktan kaçınmalı ve düşüncelerinizi kesinlikle paylaşmalısınız. Bol dinlenme, arada yapılan gezintiler, bir süreliğine işe ara vermek sizi kendinize getirecektir.


Eşim doğum sonrası depresyon sorunu yaşıyor. Hayatı kolaylaştırmak adına nasıl davranmalıyım?

Doğum sonrası süreç yeni babalar için de çok zordur. Bebeğin ve annenin ihtiyaçları gittikçe artacağından dinlenmek çok önemlidir. İhtiyacı olduğunda eşinizle konuşmalı, ona yardımcı olmalı ve ev işlerinin önemli bir kısmını üstlenmelisiniz. Ne olursa olsun içini rahatlatmalı ve her konuyu sizinle konuşabileceğini vurgulamalısınız. Bu süreçte nasıl davranmanız gerektiği konusunda mutlaka doktor yardımı alın.
Alıntı ile Cevapla