Tekil Mesaj gösterimi
  #1  
Alt 12-05-2014, 08:21 PM
buse
 
Mesajlar: n/a
Standart Aşılama Nedir?




Aşılama (inseminasyon) Nedir ?, Aşılamanın başarısı Nedir ? Aşılama aslında spermle yumurtanın buluşma şansını arttırmak üzere fizyolojiyi desteklemek amacıyla yapılan bir işlemdir.

Kadına verilen hap ya da iğnelerle her ay kendiliğinden oluşan bir adet yumurtanın sayısı iki ya da üçe çıkarılırken, erkeğin spermleri de özel bazı yöntemlerle yıkanıp hazırlanır. Böylelikle spermlerin hareketli olanları küçük bir hacimde yoğunlaştırılmış olur. Verilecek çatlama iğneleri ile yumurtaların çatlama zamanı da ayarlanarak hazırlanmış olan spermler rahim içersine özel bir plastik borucuk vasıtasıyla bırakılır ve böylelikle gidecekleri yol da kısaltılarak yumurta ya da yumurtalara kolayca ulaşmaları sağlanır. İyice bilinmelidir ki her çocuğu olmayan kişiye aşılama (inseminasyon) yapılamaz.

Aşılama öncesi değerlendirme
Kısırlık nedeni ile başvuran çiftlerde kısırlığın nedenini saptamaya yönelik tetkikler:

Erkekte: Semen analizi ( spermiyogram )
Kadında:

Jinekolojik muayene,
Rahim ve tüplerin değerlendirilmesi için rahim filmi (HSG)
Yumurtalıkların kapasitesini değerlendirmek amacıyla hormon testleri,
Bazı özel durumlarda tanısal laparoskopi veya histeroskopi yapılabilir.

Aşılama (IUI) Hangi Durumlarda Uygulanır?
Aşılama pek çok infertilite durumlarında uygulaması kolay, pratik, nispeten ekonomik ve risksiz bir işlem olduğu için pek çok durumda ilk tercih edilen yöntemdir.

En sıklıkla:
  • 1. Düşük sperm sayı veya hareketlilik oranı (Erkek faktörü).
  • 2. Endometriosis.
  • 3. Açıklanamayan İnfertilite
  • 4. Rahim Ağzına ait problemler.
  • 5. Sperme karşı antikor varlığı (İmmünolojik İnfertilite).
  • 6. Kadında yumurtlamanın olmaması veya yetersiz olması ( Ovulatuar Faktör ).
  • 7. Cinsel işlev bozuklukları

Aşılama tüm bu durumlarda tercih edilen bir yöntemdir. Ejakülasyon (boşalma) sorunu olan erkeklerde de aşılama zaman zaman başvurulan bir yöntemdir. Boşalma problemlerine şeker hastalığı, multiple sclerosis, travma, retrograd ejakülasyon dediğimiz idrar torbasına spermlerin boşaldığı hastalık, mesane boynu operasyonları, kullanılan bazı ilaçlar sebep olabilir.Aşılama her ne kadar basit bir işlem gibi görülse de mutlaka bu konuda tecrübeli bir jinekolog tarafından yapılmasında fayda vardır.
Alıntı ile Cevapla