Tekil Mesaj gösterimi
  #1  
Alt 11-11-2015, 10:49 PM
buse
 
Mesajlar: n/a
Standart Bisiklet Sporu Nasıl Yapılır?



Profesyonel anlamda bisiklet eğitimi almayı ve sürmeyi gerektiren bisiklet sporu eğlenceli sporlar arasındadır. Oldukça uzun mesafeleri kapsayan ve hızlı bir şekilde sürülmesi gereken bisiklet rotaları, çeşitli organizasyonlar için düzenlenir. Bisiklet yarışlarının en ünlüsü Fransa'da düzenlenmektedir.
Bisiklet sürmek başlı başına bir spordur. Eklemler üzerinde aşırı yük binmemesine rağmen birçok kasın çalışmasını sağlar. Bisiklet sporu kilo verme konusunda da oldukça faydalıdır.
Bisiklet yarışları, dağ ve pist rotalarında düzenlenir. Dağ bisikletlerinin yapısı daha farklıdır. Bunun için ayrı bir kondisyona ve taktiğe sahip olmak gerekir. Bu sporda gerekli araç ve gereçlere sahip olmak da çok önemlidir. Özellikle uluslararası organizasyonlarda birçok bisiklet kazası meydana gelmektedir. Bu kazalardan zarar görmemek için kask ve dizlik takılmalıdır. Bisikletlerin lastikleri yarış öncesinde kontrol edilmeli ve gidon kısmının eğri değil düz bir şekilde durması gerekir.
Bisiklet sorunda denge ve disiplin çok önemlidir. Sporcuların uzun parkurlarda yarıştığı düşünülürse, bu sporda konsantrasyonun çok önemli olduğu anlaşılabilir. Bisiklet sporunda her zaman kontrollü ve bilinçli bir şekilde hız yapılmalıdır. Keskin virajların alınmasında dikkat edilmeli ve rakibin pozisyonuna göre dönüş ve geçme teknikleri uygulanmalıdır.
Bisiklette yol kurallarına dikkatli bir şekilde uymak gerekir. Profesyonel yarışlarda belirtilen işaret ve levhalara uyulmalıdır. Her bisikletçi yanında lastik pompası ve su bulundurmalıdır. Yolda meydana gelebilecek herhangi bir lastik kazasında sporcu yedek lastikle ve lastiğini onararak yarışa devam etmelidir.
Bisiklet yarışlarında ani frenden olabildiğince kaçınmalıdır. Bunun için hız kontrolü çok önemlidir. Ön frene basılmaması gerekir. Bu durum bisikletin takla atmasına neden olabilir. Yarış esnasında rakibin tekerleğine temas edilmemelidir. Bu gibi temaslar hem rakibe hem de kişinin kendisine zarar vermektedir. El ve bacak koordinasyonunun iyi sağlanması da oldukça önemlidir. Gözler her zaman yolda olmalı ve kollar bisikletin gidonundan tutmalıdır. Vitesler de parkurun düzenine göre kullanılmalıdır. Bunun için vites konusunda bilgi sahibi olmak oldukça önemlidir. Yokuş ve iniş zeminlerinde yorulmamak için vites ayarının yapılması gerekir. Bisikletçiler yarışmalarda çevresel faktörlerden etkilenmemek için gözlük takabilir. Kıyafet olarak da vücuda yapışan özel mayolar tercih edilebilir.
Alıntı ile Cevapla